Hovedmand i sagen om udbytteskat er anholdt i Dubai


    Arkivfoto

    Den britisk-indiske forretningsmand Sanjay Shah, der er tiltalt i sagen om svindel med udbytteskat, er blevet anholdt i Dubai. Det oplyser Justitsministeriet fredag.

    Shah er tiltalt for bedrageri af den danske statskasse for cirka 9,7 milliarder kroner. Det er ifølge anklagemyndigheden sket gennem svindel med refusion af udbytteskat.

    Politiet i Dubai oplyser i en meddelelse udsendt via Twitter, at Sanjay Shah er blevet anholdt med henblik på udlevering til retsforfølgelse i Danmark.

    Anholdelsen er sket på baggrund af en international arrestordre udstedt af danske myndigheder.

    Advokat Kåre Pihlmann er beskikket som forsvarer for Sanjay Shah og fortæller fredag til Ritzau, at han ikke har været i kontakt med sin klient efter anholdelsen.

    Ifølge ham er det endnu for tidligt at sige, om anholdelsen også vil føre til, at Shah udleveres til Danmark. I givet fald er det også uvist, hvornår det vil ske.

    – Tidshorisonten for en eventuel udlevering er uklar. Det er en meget ny og uprøvet aftale, lyder det fra Kåre Pihlmann.

    Indtil for nylig har Danmark og De Forenede Arabiske Emirater ikke haft nogen aftale om udlevering af personer til retsforfølgelse.

    Men i marts var daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) i hovedstaden Abu Dhabi, hvor han underskrev en samarbejdsaftale. Nu har emiraternes myndigheder i første omgang kvitteret ved at anholde Sanjay Shah.

    Justitsminister Matias Tesfaye (S) siger i en pressemeddelelse, at han er “en meget glad justitsminister”.

    – Nu afventer jeg den retlige proces i de Forenede Arabiske Emirater, og krydser fingre for, at det ender med, at vi kan få Sanjay Shah på et fly til Danmark, så han kan blive retsforfulgt her i landet, lyder det fra ministeren.

    Hvis myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater beslutter sig for at udlevere Sanjay Shah, vil han ved ankomsten til Danmark blive anholdt.

    Senest 24 timer efter anholdelsen vil han skulle stilles for en dommer, som skal tage stilling til, om han skal varetægtsfængsles.

    Det spørgsmål har en dommer ved Retten i Glostrup allerede forholdt sig til i foråret 2021. Og her valgte dommeren at følge anklagemyndighedens krav om en fængsling.

    Kendelsen blev senere stadfæstet af landsretten.

    Nogen egentlig fængsling kunne der jo dengang ikke blive tale om, eftersom Shah opholdt sig i udlandet.

    Formålet med at få fængslingskendelsen var da også snarere at efterlyse Shah internationalt. Den slags kræver nemlig en kendelse fra retten.

    Og skal Shah de facto sættes bag lås og slå, kræver det endnu en kendelse fra retten.

    I pressemeddelelsen fra Justitsministeriet udtrykker også udenrigsministeren og skatteministeren tilfredshed med anholdelsen.

    Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) roser de danske diplomaters indsats og siger også tak til Emiraterne, som man har samarbejdet med siden 2015.

    – Vi fortsætter den tætte dialog med myndighederne, i håb om at Sanjay Shah inden længe bliver udleveret til retsforfølgelse i Danmark, siger Kofod.

    Desuden udtrykker skatteminister Jeppe Bruus (S) håb om, at der er taget et afgørende skridt videre i at få stillet de formodede bagmænd til ansvar i udbyttesagen.

    Sagen mod Sanjay Shah skal efter planen indledes den 4. oktober ved Retten i Glostrup. Der er planlagt 60 retsmøder til at få sagen afgjort.

    I sagen er også en anden mand, briten Mark Patterson, tiltalt. Han er endnu ikke anholdt.

    /ritzau/