Melding på pressemøde: Danskere skal ikke fryse til vinter


  Arkivfoto


  Danskerne kommer ikke til at fryse til vinter.

  Sådan lyder meldingen fra Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, på et pressemøde torsdag eftermiddag. Også en række ministre deltager.

  På pressemødet gentager ministrene og Energistyrelsen, at der på nuværende tidspunkt ikke er grund til at være bekymrede for, at Danmark kommer til at mangle gas og olie som følge af krigen i Ukraine.

  Og selv hvis situationen bliver forværret, er der en plan.

  – Førsteprioritet er, at danskerne ikke skal fryse til vinter, siger Kristoffer Böttzauw.

  Situationen er spidset til, efter at det russiske gasselskab Gazprom i denne uge har lukket for gassen til blandt andet Danmark igennem selskabet Ørsted.

  Der er dog ingen gasledning direkte fra Rusland til Danmark. Det betyder, at selv om Gazprom ikke vil sælge gas til Ørsted, kan man fra dansk side fortsat skaffe gas fra andre kilder.

  Ikke desto mindre har situationen medført bekymring, fordi krigen mellem Rusland og Ukraine gør, at Rusland på et tidspunkt kan vælge at lukke for gassen til EU.

  Eller at EU kan vælge at sige, at det ikke længere vil aftage russisk gas.

  Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil det først være på et senere tidspunkt, at konflikten omkring gas og olie kan skabe problemer for Danmark.

  – Lige nu får den russiske beslutning ikke betydning for forsyningssikkerheden.

  – Men vi følger situationen tæt, og vi er klar, hvis der skulle opstå en situation, hvor vi kommer i problemer med forsyningssikkerhed, siger han.

  Hvis der opstår en krise, er de danske myndigheders plan A, at danske borgere og virksomheder får gas fra Norge og gennem det danske Tyra-felt.

  Det betyder også, at det stadig vil være muligt at forsyne danske boliger, hospitaler og virksomheder med gas.

  – Vi kan aktivere vores nødlagre, og vi vil i værste fald bede virksomheder om at reducere eller helt lukke, siger Dan Jørgensen.

  – Det er en situation, vi ikke håber, at vi kommer til at stå i. Men vi er forberedte, når det sker, tilføjer ministeren.

  Ifølge Kristoffer Böttzauw vil gaslagrene i tilfælde af en krisesituation kunne række i fire til fem måneder. Det kan dog være kortere, hvis vi kommer ind i vinteren, siger han.

  I forhold til tilgangen til olie er den ifølge klimaministeren fortsat stabil. Og hvis der opstår en krisesituation, har vi også her lagre, vi kan tage fra.

  Kristoffer Böttzauw tilføjer, at Energistyrelsen ikke på nuværende tidspunkt forventer forsyningsproblemer i forhold til olie.

  – Problemerne lige nu er ikke forsyningssikkerhed, men høje priser, siger han.

  /ritzau/