FN advarer om mulig global fødevarekrise på grund af krigen


Arkivfoto

Krigen i Ukraine kan snart føre til en årelang fødevarekrise på verdensplan.

Sådan lyder advarslen fra FN. Det skriver det britiske medie BBC.

FN's generalsekretær, António Guterres, siger, at krigen har forværret fødevareusikkerheden for fattige lande på grund af stigende priser.

Og nogle lande kan stå over for langvarig hungersnød, hvis ikke Ukraines eksport når samme niveau som før krigen, tilføjer han.

Krigen har afskåret leveringer fra Ukraines havne. De eksporterede engang store mængder madlavningsolie såvel som korn som majs og hvede.

Det har medvirket til, at de globale forsyninger er mindsket. Og det har forårsaget, at priserne på alternative fødevarer er steget betydeligt.

Krigen truer i kombination med klimaforandringer og coronapandemien med at skubbe mere end ti millioner mennesker "over grænsen til fødevareusikkerhed efterfulgt af underernæring, massesult og hungersnød", siger Guterres.

- Der er nok mad i vores verden, hvis vi handler i fællesskab. Men medmindre vi løser dette problem i dag, står vi over for truslen om global fødevaremangel i de kommende måneder, siger han ifølge BBC.

Ifølge Guterres er den eneste effektive løsning på krisen, at Ukraines fødevareproduktion kommer op på niveau igen. Derudover er der brug for, at kunstgødning produceret af Rusland og Hviderusland igen kommer på markedet.

FN-chefen siger, at han er i "intens kontakt" med Rusland og Ukraine, såvel som USA og EU, om indsatser for at få eksporten af fødevarer tilbage på normalt niveau.

- De komplekse sikkerhedsmæssige, økonomiske og finansielle konsekvenser kræver god vilje fra alle sider, siger han.

/ritzau/