Mystik: Trækker nogen i trådene i dukkesagen?

  En dommer ved Retten på Frederiksberg har tirsdag afvist, at politiet skal tvinges til at efterforske, hvem der står bag anmeldelsen af en brændende statsministerdukke ved en coronademonstration sidste år.

  Dermed får advokat Ulrik Sjølin, der er forsvarer for en af de tiltalte, ikke medhold i sit forsøg på at tvinge et navn frem i sagen.

  Advokaten har forsøgt at få kastet lys over, hvorvidt der har været lagt pres på politiet fra Statsministeriet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) i sagen om en brændt statsministerdukke ved en coronademonstration sidste år.

  Ved et retsmøde i sidste uge argumenterede han derfor for, at politiet skal oplyse eller efterforske, hvem der egentlig anmeldte sagen i første omgang.

  Men ifølge retten er det ligegyldigt i forhold til den rejste tiltale, hvem der står bag anmeldelsen.

  Afgørelsen kalder Ulrik Sjølin skuffende.

  - Det er grundstenen i enhver sag, at man ved, hvem anmelderen er. Hvem peger på sig, og hvad siger de, lyder det fra Ulrik Sjølin.

  - Vi vil prøve at sende den til landsretten og se, hvad de siger til det. Ellers må vi overveje, hvem vi kan indkalde til at belyse det i selve retssagen, siger han.

  Det var ved en demonstration mod coronarestriktionerne 23. januar sidste år, at en mannequindukke blev hængt op i en lygtepæl ved Julius Thomsens Plads på Frederiksberg.

  På dukkens ansigt var der et foto af statsminister Mette Frederiksen (S). Om halsen var et skilt, hvorpå der stod "hun må og skal aflives". Ordene på skiltet henviste til regeringens indgreb mod minkavlerne.

  Tre mænd på nu 31, 33 og 35 år blev varetægtsfængslet i sagen. De var sigtet for de alvorlige straffelovsparagraffer 113 og 115, der handler om "statskup".

  I tiltalen mod de tre er det endt med en mildere anklage, der dog har en strafferamme på flere års fængsel.

  Siden marts sidste år, hvor de tre nu tiltalte mænd også blev løsladt, har Ulrik Sjølin været i kontakt med anklagemyndigheden for at få udleveret flere oplysninger om anmeldelsen.

  - Lige nu er det omgærdet af mystik og hemmeligholdelse. Det kan ikke nytte noget i en straffesag, sagde han ved retsmødet i sidste uge.

  - Der er da en forskel på, om anmelder er hr. og fru Jensen, en politibetjent eller en fra statsmagten, sagde Ulrik Sjølin og påpegede, at der kan ske en magtfordrejning, hvis for eksempel Statsministeriets departement bruger politiet som et politisk redskab.

  Men der er hverken noget mystisk eller mørklagt, lød det fra anklager Søren Harbo, hvis påstand dommeren altså har fulgt.

  Han har været anklager i sagen siden det første grundlovsforhør, og han afviste, at han har oplevet et pres oppefra i systemet.

  - Jeg mener ikke, at vi skal bruge ressourcer på det, fordi det er irrelevant for straffesagen, sagde han.

  Selve retssagen er berammet til at blive gennemført i efteråret.

  /ritzau/