Avis: Regeringen vil sløjfe gæld for milliarder

Efter skrotningen af det omstridte inddrivelsessystem, EFI, lægger regeringen nu sidste hånd på en "ekstraordinær" afskrivning af danskernes gæld til staten for mindst 6,9 milliarder kroner. Det viser fortrolige regeringsnotater, som Politiken fredag er i besiddelse af.

På grund af problemer med EFI skal al nuværende gæld inddrives manuelt. Men i flere tilfælde vil prisen for gældsinddrivelsen overstige gældens værdi. Dermed kan det slet ikke betale sig at inddrive gælden, selv om den ifølge loven burde inddrives. Derudover har man i mange tilfælde svært ved at vurdere, om gælden er forældet eller ej.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi står med kæmpe udfordringer på inddrivelsesområdet. Og det også er en af grundene til, at jeg fredag præsenterer en ambitiøs investeringsplan for et helt nyt skattevæsen, skriver Karsten Lauritzen i en mail til Politiken.

Tilbage i 2015 langede Venstres daværende skatteordfører Torsten Schack Pedersen ud efter SR-regeringen, der ikke kunne afvise en fremtidig afskrivning af gæld. En "regulær skandale", lød det.

Ifølge et notatudkast til regeringens interne økonomiudvalg foreslås det, at man "ekstraordinært" afskriver gæld for minimum "6,9 milliarder kroner". Det kan give anledning til "opmærksomhed fra medierne", står der.

Regeringens økonomiudvalg har endnu ikke truffet en beslutning om, hvilke typer gældsposter man vil afskrive, og ifølge Politikens oplysninger kan beløbet derfor vokse.

Danskernes gæld til det offentlige er på omkring 90 milliarder - herunder eksempelvis knap en milliard i licensgæld til DR og 19 milliarder gæld i personskat.

Karsten Lauritzen ønsker ikke at oplyse, hvad han forventer, at regningen ender på, men han understreger, at han allerede sidste år oplyste, at den kan nærme sig 14 milliarder kroner. På et fortroligt møde 17. august orienterede han nogle af Folketingets skatteordførere om regeringens planer uden at sætte konkrete tal på.

Flere partier kritiserer forløbet, skriver Politiken.