Folketingsudvalg får homopris for historisk beslutning


Lørdag forvandles en del af København til et overflødighedshorn af feststemte og farverige mennesker i overdådige kostumer, når årets Copenhagen Pride fejres. Men der er også lagt op til andet end glitter, fest og farver.

For når LGBT Danmark uddeler Årets Laks, så går prisen ifølge traditionen til en person eller organisation som “svømmer mod strømmen” i forhold til bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners rettigheder.

Og i år tildeles Årets Laks 2016 Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, for beslutningen om at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme.

Udvalget skrev i begrundelsen: “En persons kønsidentitet er ikke i sig selv en medicinsk eller psykiatrisk tilstand og skal ikke behandles, helbredes eller undertrykkes.”

– Vi er i Sundheds- og Ældreudvalget meget glade og beærede over at modtage Årets Laks. Vi har i hele udvalget gennem længere tid haft fokus på LGBT-området og også opnået nogle gode fremskridt, senest i forbindelse med behandling af transkønnede, siger Liselott Blixt (DF), formand for Sundheds- og Ældreudvalget.

Og beslutningen om at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygedomme er ifølge LGBT Danmark noget, som skriver sig ind i historien.

– Det er helt enestående i dansk politisk historie, at alle Folketingets partier står samlet om et forslag på vores område. Det er dét politiske håndværk, vi gerne vil hædre, siger LGBT Danmarks formand Søren Laursen.

Linda Thor Pedersen, som er transpolitisk talsperson i LGBT Danmark, er enig, men mener dog stadig, at der er lang vej.

– Transpersoners rettigheder har stadigvæk lang vej igen. Kønsskifte er således fortsat ikke omfattet af behandlingsgarantien, hvilket medfører, at behandlingen trækkes i langdrag. Det medfører mistrivsel og problemer i forbindelse med selvmedicinering, siger hun og fortsætter:

– Der er behov for konkrete tiltag. Men Sundheds- og Ældreudvalget beslutning, vil få betydning for alle transpersoner. Udvalget traf en modig og rigtig beslutning, som betyder, at vi nu anerkendes som almindelige mennesker og frigøres fra sygeliggørelse.

Årets Laks er blevet uddelt hvert år siden 2003 ved den årlige Copenhagen Pride-parade i København.

/ritzau/