Ikkebinære amerikanere søger deres første kønsneutrale pas


  Arkivfoto.

  Amerikanere, der hverken identificerer sig som hankøn eller hunkøn, kan mandag fejre, at de nu kan søge om et kønsneutralt pas.

  Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

  Blandt de nye pasansøgere er blandt andet D. Ojeda, som bruger stedordene "de" og "dem" i stedet for eksempelvis "han" og "ham".

  Ojeda siger, at det er rart at endelig have regeringens accept af hans kønsidentitet.

  - Selv min familie forstår det stadig ikke, siger Ojeda.

  Allerede i oktober sidste år kom de første antydninger af, at den amerikanske regering havde i sinde at tillade kønsneutrale pas.

  Her tabte det amerikanske udenrigsministerium en meget omtalt retssag mod en interkønnet person, som havde bedt søgt om at få anført sit køn som "X" i sit pas.

  Det var dog først i 31. marts, at udenrigsministeriet oplyste, at retten til et kønsneutralt pas blev ville blive udstrakt til alle amerikanere, som måtte ønske det.

  Ud over USA er det muligt at få et kønsneutralt pas i blandt andet New Zealand, Canada og Tyskland.

  Det er ikke muligt i Danmark, men det har været oppe at vende politisk før - blandt andet da De Radikale foreslog det i 2012.

  Ojeda har nu søgt om sit nye kønsneutrale pas. På ansøgningen kunne de vælge mellem tre muligheder, da de skulle angive deres køn: M for mand, K for kvinde og X for ingen af delene. Der var intet krav om lægelig dokumentation for ens valg.

  I flere delstater i USA er det allerede muligt at få et kønsneutralt kørekort.

  D. Ojeda fortæller til AFP, at deres køn på deres kørekort fra hjemdelstaten Virginia allerede er anført som "X".

  - Det var jeg enormt glad for, for det var første gang, jeg rigtigt kunne se mig selv i en identifikationsblanket, siger Ojeda.

  /ritzau/