Kollaps i Skats system har kostet 16 milliarder kroner

I efteråret brød Skats inddrivelsessystem "Et Fælles Inddrivelsessystem" (EFI) sammen. Det har fået borgernes gæld til at stige med 16 milliarder kroner - fra 71 milliarder til 87 milliarder, skriver Politiken.

EFI blev lukket 8. september, da det inddrev gæld i strid med loven.

Like localeyes.dk på Facebook

Siden har Skats inddrivelse ligget i ruiner, staten og kommunerne får inddrevet langt færre penge fra skyldnere, mens de berørte ­borgere er kastet ud i juridisk kaos.

Regeringen og kommunerne er i mellemtiden blevet enige om, at det er bedre at lade kommunerne selv stå for inddrivelsen af ejendomsskat, indtil Skat efter planen har udviklet et nyt system, som kan håndtere opgaven.

Det har blandt andet været en succes i Varde Kommune, hvor fire medarbejdere de seneste tre kvartaler har hentet seks millioner til kommunekassen.

- Oftest er det ikke nødvendigt at true med bål og brand, da langt de fleste er interesserede i at få afviklet deres gæld hurtigst muligt, skriver kommunen i en orientering om sagen ifølge Politiken.

Folketinget har vedtaget en lov, der betyder, at gælden ikke bliver forældet, mens Skat arbejder på at finde en metode til at inddrive den.

Regeringen vil i efteråret fremlægge lovforslag i Folketinget.

Regeringen og Kommunernes Landsforening blev i en "fælles forståelse" i april også enige om, at der er brug for at forenkle lovgivningen, så der kommer til at gælde de samme regler for inddrivelse af gæld.

Reglerne skal sikre, at der ikke forskelsbehandles uanset om man har skattegæld, momsgæld, manglende daginstitutionsbetaling, for meget udbetalt boligstøtte eller andet.

/ritzau/