Trodsede myndighederne: Gav sæd til kvinder uden tilladelse


Arkivfoto

En mand har udleveret sin sæd til kvinder uden myndighedernes tilladelse. Han står nu til at få en bøde på 100.000 kroner.

Der er tale om en 54-årig mand. Han er ved retten i Herning tiltalt for at have distribueret sæd uden tilladelse fra Styrelsen for patientsikkerhed.

I en periode fra oktober 2017 til marts 2020 har manden transporteret og leveret sæd til kvinder i Danmark uden at have tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilket er en overtrædelse af Vævsloven.

Politiet oplyser, at håndtering af væv og celler – herunder sæd – kun må ske med tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed blandt andet af hensyn til at sikre sundhed, kvalitet og sikkerhed hos de mennesker, der behandles med doneret væv og celler og for at sikre, at der ikke sker overførsel af sygdomme.

Manden er desuden tiltalt for at have fungeret som sæddonor fra mere end én sædbank, hvilket ikke er tilladt af hensyn til at sikre, at antallet af børn født af samme donor begrænses, og at der sker en geografisk spredning af graviditeter opnået med samme donor.

Hvis manden findes skyldig i tiltalen, står han til en bøde på 100.000 kroner.

Sagen skal for retten i Herning den 31. januar 2022, hvor der også forventes at falde dom.