Overvægt og fedme skærer op til ti år af levetiden

At være overvægtig eller fed kapper op til ti år af den forventede levetid, viser et nyt, stort studie fra Cambridge University i England.

Risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme, hjerteanfald, lungesygdomme og kræft øges også, hvis man vejer for meget, konkluderer det nye studie.

Resultat går i rette med tidligere undersøgelser, som har vist, at nogle få ekstra kilo på sidebenene ikke har den store betydning for sundheden og levealderen.

Ifølge det nye studie, der er blevet offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet, findes der bevis for, at risikoen for at dø inden sin 70-års-fødselsdag vokser i takt med, at livvidden vokser.

I gennemsnit bliver der skåret cirka et år af den forventede levetid for let overvægtige. Moderat overvægtige kan forvente at leve tre år kortere på grund af deres ekstra kilo.

Studiet bygger sine konklusioner på en gennemgang af 239 større studier mellem 1970 og 2015 i 32 lande.

I undersøgelserne er der tilsammen data fra 3,9 millioner mennesker, efter at blandt andet rygere er fraregnet.

Personer, der er kraftigt overvægtige eller decideret fede, kan forvente at leve ti år kortere end gennemsnittet. For disse er risikoen for at dø, inden de fylder 70 år, 50 procent.

Risikoen er tre gange så stor for mænd, som den er for kvinder.

Forskerne benytter sig af Verdenssundhedsorganisationen WHO's standarder for Body Mass Index (BMI).

Har man et BMI over 25, er man ifølge WHO overvægtig. BMI findes ved at dividere sin vægt i kilo med sin højde i meter i anden.

Ved en højde på 1,80 meter og en vægt på 80 kilo ser regnestykket således ud: 80/(1,8 x 1,8) = 24,7.

/ritzau/TT