Mafiabossernes boss er død


Politifoto.


Den livstidsdømte italienske mafialeder Bernardo Provenzano, en af de mest berygtede kriminelle skikkelser i moderne tid, er død i en alder af 83 år.

Det oplyser fængselsmyndigheder i Italien ifølge The Guardian og nyhedsbureauet Reuters. Dødsfaldet bekræftes af Rosalba Di Gregorio, Provenzanos advokat, ifølge The New York Times.

Bernardo Provenzano døde på et hospital i Milano onsdag efter længere tids sygdom. Han led af kræft, nervesygdommen parkinsons og fik yderligere et hjerteanfald.

Provenzano er tidligere leder af den sicilianske mafia. I 2006 blev han anholdt i byen Corleone, som især er kendt fra de oscarvindende “The Godfather”-film. Da han blev lagt i håndjern, havde mafiabossen været på flugt i hele 43 år.

Efter sin anholdelse blev han idømt adskillige livstidsdomme, og han var under konstant overvågning i et topsikret fængsel i Parma, før han blev indlagt på et hospital i 2014. Også her holdt fængselsmyndigheder et skarpt øje med Provenzano.

Han blev allerede en del af den sicilianske mafiaverden i teenageårene.

Siden 1993 stod han i spidsen for den sicilianske mafia, der er kendt som Cosa Nostra. Det var et af Italiens mest magtfulde organiserede forbrydersyndikater i 1980’erne og 1990’erne.

Siden er det dog blevet svækket af storstilede efterforskninger og masseanholdelser.

Bernardo Provenzano fik først tilnavnet “Traktoren” på grund af sin måde at pløje journalister, efterforskere og andre ofre ned på, skriver The New York Times.

Siden blev han kendt som “Revisoren”, da han på mesterlig vis holdt øje med mafiaens finanser. Yderligere blev han kaldt “Fantomet”, fordi han tilegnede sig titlen som den person, som de italienske myndigheder jagtede i længst tid.

På grund af sin placering øverst i mafiagruppens hierarki blev han samtidig kendt som “bossernes boss”.

/ritzau/