Færgerederier foreslår svensk id-kontrol i Danmark

Når færge-passagerer skal til Sverige fra Danmark, bør de kun få kontrolleret deres id én gang. Det skal ske af svenske myndigheder i dansk havn. Det mener rederierne, der står for færgeovergangene mellem Danmark og Sverige.

- Vi foreslår, at man skal slå det sammen til én kontrol på den danske side, siger Jakob Ullegård, der er direktør for brancheorganisationen Danmarks Rederiforening.

- Det er en fordel for rederiet. Men det er sådan set også en fordel for de rejsende, der kun bliver generet én gang på deres tur over Øresund.

I de første seks måneder af 2016 har eksempelvis HH Ferries, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, kontrolleret 1.428.000 passagerers identifikation. De har fundet 142 potentielle asylansøgere. Det viser rederiernes egne opgørelser.

Tæller man rederiet Færgen, der sejler mellem Bornholm og Sverige, med, har de to rederier brugt 14 millioner kroner på kontrollen.

- Samme udfordring har man ikke på Øresundsbroen. Her kører man direkte over og får sit pas kontrolleret af myndighederne. Da færgen konkurrerer med broen, er det en skævvridning, siger Jakob Ullegård.

- Vi synes, at det er fjollet, at de rejsende bliver udsat for kontrol to gange. Det, vi foreslår, er en model, som man eksempelvis kan se ved den engelske kanal. Så det kan lade sig gøre.

Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman siger til mediet News Øresund, at også han vil foretrække en løsning, hvor svenske myndigheder kan foretage id-kontrol på dansk jord.

Justitsministeriet i Danmark oplyste i sidste uge, at man har en dialog med den svenske regering, men at sagen rejser spørgsmål i forhold til den danske grundlov, som skal undersøges nærmere.

/ritzau/