TV: Historisk drab med bomberobot vækker opsigt


Tv-indslag fra CBS Los Angeles om brugen af bomberobotten, YouTube

Politiet i Dallas benyttede torsdag aften en "bomberobot" til at dræbe den 25-årig Micah Johnson, der er mistænkt for kort forinden havde skudt og dræbt fem betjente og såret ni andre.

Micah Johnson forskansede sig under en skududveksling med politiet, og på et tidspunkt sendte politiet en robot ind i bygningen, hvor Johnson befandt sig.

Like localeyes.dk på Facebook

Den var udstyret med en bombe, der detonerede i nærheden af den mistænkte, der døde.

Brugen af en robot til at dræbe den 25-årige har vakt opsigt i både udlandet og i Danmark.

Ifølge Peter W. Singer, der forsker i moderne krigsførelse for tænketanken New American Foundation, er det første gang, at en robot bruges af politiet til at dræbe en formodet gerningsmand. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

LÆS OGSÅ: Dramatiske tv-billeder: Betjente løber i dækning for snigskyttes skyderi
Han noterer sig, at amerikanske militær har benyttet metoden i Irak "ad hoc".

- Vi så ingen anden udvej end at bruge vores bomberobot og placere en enhed på en forlængelse af den, som denoterede, hvor den formodede gerningsmand befandt sig, siger David Brown, der er politichef i Dallas.

- Andre muligheder ville have udsat vores betjente for alvorlig fare.

I Danmark er tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen overrasket over brugen af bomberobotten, som han kalder en "optrapning."

- Det er en konsekvens af, at der findes mennesker, som er komplet ligeglade med deres egen eksistens. Hvad gør man med dem? Der har man valgt robotten som et redskab. Det er en optrapning på de præmisser, som selvmordsterroristen også bruger, siger han.

Han er ikke bevidst om, hvorvidt man i Danmark har samme mulighed. Men selv hvis dansk politi har en bomberobot, tvivler han på, at en lignende metode ville blive brugt i Danmark.

- Det strider imod den opfattelse, jeg har af dansk politis ageren. Der vil man på alle mulige måder prøve at tale sig til rette. Man vil prøve at pacificere gerningsmanden på anden vis end at bruge det ultimative redskab, siger han.

Det er klassificeret, hvilke tekniske løsninger og taktiske dispositioner PET kan gøre brug af, oplyser PET's pressetjeneste.

/ritzau/