Utroligt: Sådan scorer velstillede familier kæmpe gevinster skattefrit

Unge, der har boet i en lejlighed ejet af forældrene, kan selv tjene en stor sum penge på kort tid, hvis de på et tidspunkt køber lejligheden. Og det udnytter mange familier, skriver Politiken.

Forældre, der sælger en lejlighed på det frie marked, efter at deres børn er flyttet væk, skal betale almindelig skat af gevinsten. Men skatteregningen kan helt elimineres, hvis forældrene sælger til sønnen eller datteren.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

For så kan de sælge lejligheden 15 procent under den offentlige vurdering, og det sænker prisen så eftertrykkeligt, at forældrenes gevinst som oftest helt forsvinder - og det samme gør dermed deres pligt til at betale skat.

Samtidig har børnene købt lejligheden så billigt, at de kan sælge den med stor fortjeneste - og uden at betale en krone i skat af gevinsten, fordi de selv bor i boligen. Og sælge kan de i princippet gøre, dagen efter at de har overtaget lejligheden, forklarer Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater:

- Hvis en lejlighed er vurderet til 1,5 millioner kroner i offentlig ejendomsvurdering, kan forældrene overdrage den til barnet til 1.275.000 kroner. Hvis man forestiller sig, at barnet sekundet efter satte lejligheden til salg hos en ejendomsmægler, ville lejligheden måske kunne sælges til en markedsværdi på 2,0 millioner kroner.

- Og fordi barnet selv bor i lejligheden, så vupti, tjener barnet 725.000 kroner skattefrit, minus salgsomkostningerne, siger han til Politiken.

Han understreger, at metoden er fuldt ud lovlig - og flittigt anvendt.

Og muligheden for at lade barnet overtage lejligheden er særlig gunstig i øjeblikket, påpeger Lise Bergmann fra Nordea Kredit.

- De offentlige ejendomsvurderinger er ikke blevet justeret siden 2011, selv om priserne på ejerlejligheder er steget voldsomt siden da. Det betyder, at forældrene kan sælge lejligheden videre til barnet til en meget lav pris og derfor ikke selv beskattes af de enorme prisstigninger, vi har set på lejlighedsmarkedet i de senere år, siger hun til Politiken.

/ritzau/