Svensk regering varsler stramninger efter festivalovergreb


Sveriges regering overvejer at skærpe straffen for seksuelle overgreb. Det oplyser statsminister Stefan Löfven tirsdag ifølge flere svenske medier.

Det er en række seksuelle overgreb på svenske festivaler den seneste tid, der får regeringen til at varsle stramninger.

Ifølge SVT efterforsker politiet i øjeblikket 15 anmeldelser om voldtægt og omkring 40 andre typer af seksuelle overgreb på to musikfestivaler i sidste uge.

– Vi vil se nærmere på de nuværende love for seksualforbrydelser. Derudover er det vigtigt, at politiet, anklagere og andre myndigheder bliver bedre til at efterforske disse forbrydelser, siger Löfven til SVT.

Politiets foreløbige konklusion af en række overgreb på musikfestivalen Bråvalla i Norrköping sydvest for Stockholm i sidste uge er, at der er tale om en række enkeltstående tilfælde begået af personer i forskellige aldre.

– De kan ikke identificeres som del af nogen gruppe, siger Mattias Grenestam, der står i spidsen for politiets efterforskning, til avisen Dagens Nyheter.

Ved Putte i Parken-festivalen i Karlstad beskriver politiet til gengæld nogle af de mistænkte som unge, uledsagede migranter. Politiinspektør Urban Bengtsson understreger, at det er for tidligt at sige, om der er et mønster i overgrebene.

Tidligere på året iværksatte politiet en efterforskning af beskyldninger om, at betjente havde medvirket til at skjule, at unge migranter og asylansøgere stod bag en række seksuelle overgreb i Stockholm sidste år.

I 2015 søgte omkring 163.000 personer om asyl i Sverige, hvilket blandt andet har medført, at det højreorienterede parti Sverigedemokraterna nu er det tredjestørste i politiske meningsmålinger.

/ritzau/