Liberal Alliance: Fri hash i Danmark


Optagelserne er fra maj 2014, hvor omkring 7000 mennesker deltog i Over 7000 personer deltog lørdag eftermiddag i Marihuana March for fri hash i Danmark.

Liberal Alliance mener, at hash skal legaliseres og støtter derfor ikke regeringens forslag om at oprette særlige zoneforbud i bekæmpelsen af hashhandel.

Det siger Christina Egelund, retsordfører for Liberal Alliance.

Like localeyes.dk på Facebook

- Vi synes, at man helt fundamentalt skal gå en anden vej for at få hashsalget ud af hænderne på rockerne. Vi synes, at man skal legalisere hash, hvilket endegyldigt vil gøre op med det faktum, at rockerne de facto sidder på hashhandlen i Danmark.

- Blandt andet i Colorado i USA har man gode erfaringer med at legalisere hash, hvilket man gjorde i 2013. Nu er der målinger på, hvilken effekt og konsekvens det har haft i forhold til antallet af unge brugere. Og det er faktisk faldet, siger Egelund.

For at forhindre den organiserede hashhandel lægger Venstre-regeringen ifølge Berlingske op til et zoneforbud, der skal forhindre, at handlen breder sig som ringe i vandet.

- Vi vil øge trygheden for den gængse dansker, så man ikke risikerer at støde ind i hashhandlere og deres håndlangere.

- Samtidig vil vi sikre, at politiet ikke er til grin i kampen mod den organiserede hashhandel, siger justitsminister Søren Pind (V) til Berlingske.

Zoneforbuddet betyder, at en person skal holde sig 500 meter væk - i nogle tilfælde 1000 meter - fra det sted, hvor personen tidligere har taget del i hashhandlen.

Straffen for at overtræde et zoneforbud vil ifølge Berlingske være syv dages ubetinget fængsel.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative er for forslaget. Egelund mener, at især de "gamle magtpartier har en ideologisk blokering i forhold til at legalisere hash".

Forbudspolitikken, som er ført i mange år, har ikke virket, lyder det fra Egelund.

Regeringen håber, at zoneforbuddet særligt kan stikke en kæp i hjulet for hashhandlen i og omkring Christiania i København, hvor der på det seneste har været en stribe razziaer.

Det dækker blandt andet over hashvagter, der advarer, når politiet er i området. Det dækker også over de såkaldte løbere, der transporterer penge og hash mellem sælgerne og depoter.

Mens regeringen ikke har opbakningen fra støttepartiet Liberal Alliance, så er der opbakning fra DF.

- Et zoneforbud vil være noget, som kan genere organiserede, kriminelle hashhandlere. Vi skal slå hårdt ned på narko. Vi skal ikke legalisere det og blåstemple det, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

/ritzau/