Professor: Ny revisorlov åbner for flere skandaler


Arkivfoto


En ny revisorlov, som regeringen er ved at få gennemført i Folketinget, er alt for lempelig, og den kan i værste fald åbne en ladeport for, at skandaler som OW Bunker og Stein Bagger kan gentage sig.

Sådan lyder vurderingen fra eksperter, som Jyllands-Posten har talt med.

Årsagen er, at regeringen i forslaget til den nye og skrappere lov ikke medtager de store unoterede virksomheder. Det drejer sig blandt andet om milliardforetagender som Danfoss, Grundfos, Lego og Velux samt OW Bunker, før oliehandelsgiganten blev børsnoteret og kort efter gik konkurs i 2014.

De bliver dermed ikke underlagt krav om hyppigere revisionsskifte og et loft over, hvilke andre opgaver revisor må udføre.

Regeringens begrundelse for at fritage de store unoterede danske virksomheder, som typisk er familie- eller fondsejede, er, at de ikke skal belastes med unødige byrder.

– Men det kan ikke nytte, at vi fokuserer på at gøre det så billigt for erhvervslivet som muligt. Vi er nødt til også at lytte til tredjemand, det vil sige det samfund, der skal bruge regnskaberne og stole på revisor. Det skal bevare tilliden, siger Bent Warming-Rasmussen, professor i revision ved Syddansk Universitet, til Jyllands-Posten.

Det er EU, der har vedtaget et direktiv, som skal sikre, at der er tilstrækkelig afstand mellem revisor og virksomheder, og at samfundet kan stole på revisor.

Den danske regering har valgt en lempelig fortolkning af direktivet for ikke at ødelægge konkurrenceevnen for de danske virksomheder. De nye regler pålægger virksomhederne at skifte revisor hvert tiende år og lægger bånd på, hvilke opgaver revisor må udføre.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) holder fast i, at konkurrenceevnen ikke må forringes.

/ritzau/