Stor pukkelhval svømmer rundt i Øresund – Hvalborg?


Arkivfoto


Det var et spektakulært syn, der mandag mødte en gruppe venner på årets første sejltur i Øresund.

Mændene var ikke nået langt ud på vandet fra Hornbæk Havn, før de stødte på en usædvanlig gæst. En kæmpe pukkelhval dukkede op i overfladen med tydelige udåndingssprøjt og i færd med at jagte sild eller makrel.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Kursen var sat mod svenske Höganäs, men cirka ud for Hornbæk Plantage mødte Stig Rostgaard og vennerne hvalen.

– Vi havde slukket motoren og sejlede stille og fredeligt lige ved indsejlingen til storskibsruten gennem Øresund. En hørte et blåst. Vi tænkte, at det var et marsvin. Men så så vi, at det bestemt ikke var et marsvin, men en stor hval, siger han til avisen.

– Den lå helt roligt i overfladen med snuden mod Helsingør og åndede stillede og roligt med blåst med fint springvand på, siger Stig Rostgaard, der til daglig arbejder for Fiskeøkologisk Laboratorium, som har fokus på bedre vandmiljø i søer, vandløb og kystnære områder.

En pukkelhval hører til i bardehvalernes familie og kan blive op til 15 meter lang med en vægt på op til 30 ton.

– Vi kom stille og roligt tættere på den, 30-40 meter fra den. Vandet var helt blankt. Vores båd er 13 meter lang, og vi blev hurtigt enige om, at hvalen var større end de 13 meter, siger Stig Rostgaard.

Da han og kompagni på et tidspunkt startede motoren, fortrak hvalen. Rostgaard gav dog hurtigt besked om det store havdyr til Jens Peder Jeppesen, chef for Øresundsakvariet ved Helsingør Nordhavn.

– Vi sejlede for fulde gardiner derop. Vi vidste jo godt, at sandsynligheden for så rent faktisk at se hvalen var forsvindende lille. Men vi fik en fantastisk oplevelse, siger Jens Peder Jeppesen til Helsingør Dagblad.

Han sejlede ud i Øresund i en stor gummibåd sammen med sit mandskab og fik øje på hvalen.

– Vi var altså lige ved at give os til at græde. Den var 12 til 15 meter. Jeg har set mange hvaler, og denne her var virkelig en stor kleppert, en gammel svend. Og den kan veje 18 til 25 tons, siger han og gætter på, at hvalen tager for sig af sild og makrel.

Han forventer, at pukkelhvalen vil svømme rundt i Øresund “et stykke tid endnu”.

/ritzau/