70-årig skulle til bryllup – men endte 19 dage i dansk fængsel


Arkivfoto

Den ældre mand i toget fra Kalmar mod Malmø glædede sig. Han skulle til en bryllupsfest.

Men det kom han ikke. Den 70-årige syriske mand faldt i søvn og vågnede først op, da toget havde krydset grænsen mellem Sverige og Danmark, og var nået til lufthavnen i Kastrup.

Den lur gjorde, at han uberettiget kom til at sidde i et dansk fængsel i godt 19 dage.

- Han var dybt ulykkelig og konfus, siger advokat Lise Holten om forløbet, der nu er endt med en indrømmelse fra politiets side.

Det var 16. marts, han stod af toget i Kastrup, hvor han straks købte en billet tilbage til Malmø, så han kunne komme med til festen.
Men - den ældre herre blev stoppet af politiet og anholdt, og efter to døgn besluttede en dommer i Københavns Byret oven i købet at forlænge fængslingen.

Med sig havde manden et svensk asylkort, men det hjalp ham ikke. I Sverige, hvor han bad om asyl sidste efterår, har en bror og søster haft ophold i flere år.

- Politiet burde have undersøgt hans personlige forhold grundigere. Han havde ingen som helst interesse i at blive i Danmark. Måske har man ikke ressourcer til det, siger advokat Lise Holten.

Først 5. april blev han sendt tilbage til Sverige. Dermed kom han til at tilbringe 19 dage i Statsfængslet i Vridsløselille.

- På det tidspunkt var han ligesom andre i Vridsløse lukket inde i 23 timer om dagen. Han var meget ked af det, fortæller advokaten.

Netop forholdene for udlændingene i det gamle fængsel er blevet kritiseret, og Folketingets Ombudsmand har udtrykt alvorlig bekymring. Nu er situationen dog blevet forbedret.

Den formelle begrundelse for dommerens beslutning om at indespærre den ældre herre var, at der var væsentlig risiko for, at han ville stikke af, inden han kunne blive sendt retur til Sverige.

Men i en udtalelse skriver politiets udlændingecenter, at betingelserne for at frihedsberøve ikke var opfyldt efter 17. marts. Dommeren afsagde sin kendelse den følgende dag.

Politiet skriver, at frihedsberøvelsen har været uberettiget, og det har Østre Landsret for nylig erklæret sig enig i.

Advokat Lise Holten har nu bedt om erstatning til den 70-årige. Hun mener, at myndighederne bør finde ud af, hvordan man kan huse udlændinge, som på den ene side står til at blive afvist, men som på den anden ikke bør fængsles.

/ritzau/