Mange erhvervsskoler tester elever for stofmisbrug


Arkivfoto

En stor del af landets erhvervsskoler tillader, at eleverne bliver testet for brug af narkotiske stoffer.

Det viser en gennemgang, som Politiken Research har lavet af 73 erhvervsskolers ordensreglement. På 25 af skolerne kan eleverne risikere at blive testet for stoffer.

- Vi tester, fordi et stofforbrug i det omfang, vi sommetider oplever, nedsætter elevernes chancer for at gennemføre studiet. Vi kan ikke have elever, der er påvirket af stoffer, og slet ikke på uddannelser, hvor de er omkring kørende maskiner, der kan være farlige at omgås, siger Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne, til Politiken.

LÆS OGSÅ: Hashpusher anholdt på handelsskole

Nogle skoler tester kun elever ved såkaldt begrundet mistanke, mens andre også benytter sig af tilfældige stikprøver.

Testes man positiv, forbeholder de fleste skoler sig retten til at bortvise eleven. Som oftest sendes eleven dog først hjem, hvorefter forældrene bliver kontaktet med henblik på at arrangere rådgivning og et behandlingsforløb.

Kun hvis et eventuelt misbrug fortsætter, risikerer eleverne at blive smidt ud af skolen.

Uanset følgerne ved en positiv test er det ifølge Erhvervsskolernes Elevorganisation langt over grænsen, når skolerne tester elever personligt.

- Vi synes, det er et skørt koncept. Især med stikprøvetest. Det er da dybt intimiderende på den måde at blive mistænkeliggjort og skulle ud og pisse i en kop. Det er noget, man gør hos politiet eller hos lægen, siger formand Morten Egede til Politiken.

/ritzau/