Halvdelen af svenskerne vil have forbud mod tiggere


Arkivfoto

Halvdelen af svenskerne, 50 procent, ønsker et forbud mod tiggeri, mens 27 procent er imod, viser en ny meningsmåling, som Svenska Dagbladet har fået foretaget.

23 procent af de adspurgte har ingen klar holdning til spørgsmålet i meningsmålingen, som viser, at vælgerne har andre holdninger til tiggeri end deres partier.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

- Jeg mener, at tallene i denne meningsmåling udtrykker en frustration over situationen, siger Åsa Regnèr, som er Sveriges minister for børn, ældre og ligestilling.

Meningsmålingen viser, at støtten til et forbud mod tiggeri er lavest hos tilhængerne af Vänsterpartiet og Miljöpartiet, hvor kun syv procent af vælgerne støtter ideen. Men hos tilhængerne af Sverigedemokraterna er støtten til et forbud meget stærk: 94 procent.

Næststørst støtte er der hos de konservative vælgere, som støtter Moderaterna - 70 procent. Kun hver fjerde af de personer, som sympatiserer med Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna, går ind for et forbud.

- Det er sjældent, at der er så store forskelle mellem partierne som i dette spørgsmål, siger Toivo Sjörén, som er chef meningsmålingsinstituttet Sifo.

Meningsmålingen er foretaget i midten af april og omfattede 360 personer.

Flere undersøgelser eller vurderinger viser, at der er op mod 5000 tiggere i Sverige.

En del kommuner har spurgt om muligheden for, at der indføres forbud mod tiggeri i lokalområder, hvilket både Moderaterna og Kristdemokraterna ønsker at se indført.

Siden sin magtovertagelse i 2014 har den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, skærpet tonen over for tiggeri, men regeringen har hele tiden modsat sig et forbud.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Göran Persson sagde for nylig i et interview med Svenska Dagbladet, at "det skaber ingen fremtid for et menneske at ligge på knæ på gaden og tigge".

/ritzau/