Søren Pind: Bagmænd bag optøjer skal betale for hærværk


Sådan så der ud på Nørrebrogaden den 9. august 2015. En gruppe unge hærgede gennem gaden, efter politiet lukkede deres fest, Reclaim The Streets. Se også de unikke optagelser i bunden af artiklen fra det ekstreme gadekampe 18. maj 1993.

Når vinduer bliver smadret og facader overmalet, behøver man fremover ikke fysisk at have kastet stenen eller holdt spraydåsen, for at man kan blive dømt til at betale erstatning.

Det skal være nok, at man har medvirket til hærværket. Det foreslår justitsminister Søren Pind (V) sammen med resten af den blå blok lørdag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

- Erstatningskrav skal nu rettes mod anstiftere. Vi vil ikke nøjes med at kræve erstatning for skade i det offentlige rum af dem, der fysisk begår det, siger justitsministeren.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative mener, der mangler respekt for det offentlige rum og offentligt ansatte. Urolighederne på Nørrebro i København natten mellem 8. og 9. august 2015 er ifølge partierne et slående eksempel.

Her hærgede en gruppe mere eller mindre veldefinerede unge bydelen og kastede brosten og molotovcocktails mod politiet. Samtidig blev butiksruder knust og facader overmalet.

For at vende det, blå blok kalder et værdiskred, vil partierne indføre et kollektivt erstatningsansvar mod anstiftere af optøjer - uanset om de personer, som har forvoldt skaden, kan identificeres eller ej.

/ritzau/