Drabsdømt skaffede pistol til hævntogt fra fængslet


Arkivfoto

Et 20-årigt bandemedlem, der afsoner en drabsdom på otte års fængsel, har indrømmet, at han inde bag murene i Statsfængslet Østjylland har spillet en hovedrolle i anskaffelsen af en pistol.

Våbnet skulle ifølge politiets teori have været brugt i en hævnaktion for drabet på tre unge, der i november sidste år blev likvideret i en lejlighed på Frederiksberg, mens de lå og sov.

Like localeyes.dk på Facebook

Det drabsdømte bandemedlem brugte fængslets telefon til at orkestrere anskaffelsen af våbnet.

I retten på Frederiksberg blev den 20-årige mand fredag idømt et år og ni måneders fængsel.

- Han har erkendt, at han, mens han afsonede sin drabsdom, i forening med medgerningsmænd har ringet rundt og givet instruktioner videre, således at en fra hans bande - Vanløsegruppen - tog til Odense og hentede en skarpladt pistol, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra anklagemyndigheden i København.

Våbnet - en skarpladt halvautomatisk pistol af kaliber 7,65 - blev efter aftale med den 20-årige bragt til Odense Banegård af en 30-årig mand om aftenen 14. november sidste år.

Her mødtes den 30-årige med en person, som var sendt af den 20-årige, og som her fik overdraget en taske med pistolen og ammunition.

Personen tog tasken med til København, hvor han dog blev anholdt ved Valby Station under to timer senere.

Den 30-årige har lige som den 20-årige tilstået sin rolle i sagen og fik fredag ved Retten på Frederiksberg en fængselsdom på halvandet år.

I alt er 16 personer anholdt og fængslet i våbensagen, der er en udløber af sagen om det tredobbelte drab på Frederiksberg.

Med fredagens to domme har i alt fire af de 16 sigtede fået dom i våbensagen. Den drejer sig om i alt fire våben, som politiet mener blev anskaffet for at hævne det tredobbelte drab.

Politiet har beslaglagt alle fire våben.

Retssagen mod de øvrige begynder til september.

I drabssagen er seks personer sigtet, heraf flere fuldgyldige medlemmer af Bandidos. Sagen kan være udsprunget af en konflikt mellem banderne Vanløsegruppen og Bandidos.

De to bander indgår ifølge anklagemyndigheden i en "voldelig konflikt" med hinanden.

I en anden udløber, der også handler om våben, er to personer fængslet.

Den 20-årige mand, der fredag tilstod at have organiseret fremskaffelsen af pistolen, var kun 16 år, da han for knap fire år siden blev drabsmand.

Det skete, da han i september 2012 med en stor kokkekniv stak Jon Patorra ihjel med et enkelt knivstik nær et pizzeria på Jydeholmen. Drabet fandt sted under klammeri.

Hans advokat havde kæmpet for en lavere straf på grund af hans unge alder, men Højesteret idømte ham sidste år en fængselsdom på otte år. Samme dom var landsretten kommet frem til.

Folketinget ændrede i 2010 loven, som indtil da gik ud på, at en ung højst kunne idømmes otte år for drab.

/ritzau/