Alt for mange bystkræft-patienter får for mange stråler


Arkivfoto


Når kvinder med brystkræft er blevet opereret, bliver de i dag behandlet med 10 strålebehandlinger mere end nødvendigt. Det er resultatet af et studie fra Aarhus Universitetshospital, der bliver præsenteret lørdag på en konference for kræftlæger.

Det skriver DR Østjylland.

I dag skal patienten gennem 25 strålebehandlinger efter sin operation. Studiet viser, at 75 procent af patienterne kan få klaret deres strålebehandling på 15 gange.

– Graden af bivirkninger er ikke påvirket af, om kvinden har fået 15 eller 25 behandlinger, og det betyder, at vi kan korte det samlede behandlingsbeløb ned fra fem til tre uger, siger overlæge Birgitte Offersen til DR Østjylland.

Studiet er foretaget blandt tusindvis af danske kvinder, og det kan måske få effekt for lige så mange. I alt får 4500 personer hvert år stillet en brystkræftdiagnose.

Ifølge Birgitte Offersen vil omkring 600 personer alene i Region Midtjylland kunne spares for de ti strålebehandlinger.

Det er stråleudvalget i Dansk Brystcancergruppe, der står bag forskningen ledet af Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Samtidig viser studiet, at brystets størrelse er en afgørende faktor for, hvor generet kvinden senere vil blive af skader efter strålebehandlingen.

Jo større bryster, jo større er risikoen, skriver universitetshospitalet og Aarhus Universitet i en fælles pressemeddelelse. I pressemeddelelsen defineres et stort bryst som en C-skål eller derover.

Ifølge Birgitte Offersen skyldes det, at det er sværere at få en jævn dosisfordeling af strålebehandlingen i et større bryst i forhold til et lille bryst.

Over 70 procent af patienter med brystkræft får i dag brystbevarende operationer.

/ritzau/