Betinget fængsel og 12.000 i bøde for at være starter af gaderæs


(Arkivfoto)

HVIDOVRE: En mand er kendt skyldig i at medvirke til afvikling af ulovlige gaderæs og idømt frihedsstraf. Det er første gang, en arrangør af ræs på offentlige veje, dømmes.

Retten i Glostrup har tirsdag dømt en 22-årig mand fra Nordsjælland for at være ’starter’ af ulovlige gaderæs. Han blev pågrebet af færdselsbetjente efter flere ræs på offentlig vej, hvor biler og motorcykler parvis kørte om kap med høje hastigheder med tilskuere på Stamholmen i Hvidovre fredag den 4. september kl. 23.20.

Strafferetligt kategoriseres den type ræs som særlige hensynsløse kørsler, der fremkalder nærliggende fare for andre, og ifølge retspraksis kan førerne af bilerne idømmes fængselsstraffe:

”Selve ræset er ulovligt og farligt, og derfor mente vi, at frihedsstraffen ikke kun bør gælde de, der deltager som fører af en bil, men også hvis man medvirker aktivt til at afvikle ræset – for eksempel ved at sætte bilerne i gang ved en startlinje. Det var retten enig i – og det sender jo en klar melding til andre, der tænker på at afvikle ulovlige gaderæs,” siger specialanklager Charlotte Møgelhøj, anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi.

Retten udmålte en fængselsstraf på 30 dage. Straffen blev betinget på betingelse af, at han ikke begår noget strafbart i en prøvetid på et år, er under tilsyn af Kriminalforsorgen i samme periode og udfører 40 timers ulønnet samfundstjeneste inden for fire måneder.

Hertil fik han en tillægsbøde på 12.000 kr. svarende til en nettomånedsløn og skal desuden betale sagens omkostninger vedrørende ham selv.

Dommen vil fremgå i 10 år på den offentlige straffeattest.

Det er første gang, en dansk domstol dømmer for medvirken til ulovlige gaderæs, og dermed er sagen med til at danne ny retspraksis på området.

To andre mænd på 24 og 27 fra Nordsjælland og Midtsjælland var tiltalt for at agere ’politi-spottere’ ved samme ræs, men det fandt retten ikke bevist.

Dommen kan ankes inden for 14 dage.