18-årig sigtet for affyring af fyrværkeri mod politiet

SILKEBORG: Midt- og Vestjyllands Politi har i dag rejst sin første sigtelse efter straffelovens § 119 b – den nye bestemmelse i straffeloven om angreb med genstande på personer i offentlig tjeneste eller hverv.

Den 22. december 2020 lidt før klokken 22 havde betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi anholdt en ung mand i Silkeborg for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og fyrværkeriloven.

Da patruljebilen var på vej væk med den anholdte, blev der affyret to skud fra et bomberør mod patruljebilen, der nu holdt for rødt lys i krydset Nordre Ringvej/Kejlstrupvej. Skuddene eksploderede få meter fra patruljebilen, der blev ramt af fragmenter.

På baggrund af signalement, observationer og videoovervågningsbilleder har Midt- og Vestjyllands Politi i dag sigtet en 18-årig mand for at have skudt fyrværkeri mod patruljen. Han er dermed den første person i Midt- og Vestjyllands politikreds, der bliver sigtet efter § 119 b – en ny bestemmelse i straffeloven.

Selvstændig bestemmelse og skærpet straf
Det var et bredt flertal i Folketinget, der den 3. december i år besluttede at indføre en ny, selvstændig bestemmelse i straffeloven - § 119 b - om angreb med genstande (herunder sten og fyrværkeri) på personer i offentlig tjeneste eller hverv. Med bestemmelsen ønsker politikerne at understrege alvoren ved den form for forbrydelse over for blandt andre ansatte ved politi og brandvæsen.

Samtidig har politikerne ligeledes ønsket at skærpe straffen for kast eller affyring af genstande mod personer. Straffen for at affyre fyrværkeri mod personer på gaden – uanset om det er myndighedspersoner eller almindelige borgere - blev derfor fra den 15. december 2020 skærpet med en tredjedel. Hvis man tidligere for eksempel ville have fået en fængselsstraf på seks måneders fængsel, vil straffen altså nu være otte måneders fængsel.

I den aktuelle sag fra Silkeborg nægter den sigtede sig skyldig.