Medie: Uber-chauffører bliver knaldet i stor stil


Bliver du taget som Uber-chauffør for anden gang, så kan politiet tage dine nummerplader. Foto: Uber


Københavns Politi sigter flere og flere chauffører for at køre for Uber. I år er der allerede rejst 22 sigtelser.

Det skriver Avisen.dk.

Mens Folketinget i eftermiddag diskuterer kørselstjenesten Uber, sker der noget på vejene i København. Her bliver flere og flere Uber-chauffører standset og sigtet af politiet for piratkørsel.

– I de sidste måneder af 2015 sigtede vi 15 Uber-chauffører. I år er vi indtil videre nået op på 22 sigtelser, fortæller Søren Wiborg, som er politikommissær i færdselsafdelingen ved Københavns Politi til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Rasende taxichauffører går til angreb på Uber
Han forklarer stigningen i sigtelser med, at betjentene er blevet klædt bedre på til at håndtere sager med chauffører fra Uber.

– Vi har lavet en vejledning i Københavns Politi til betjentene om, hvad de skal spørge Uber-chaufførerne om, hvad de skal kigge efter, og hvad de skal sigte chaufførerne for. På den måde føler betjentene sig på mere sikker grund, og det giver flere sigtelser, forklarer Søren Wiborg.

Uber-chaufførerne bliver typisk opdaget, når politiet udfører almindelig færdselskontrol, hvor bilister bliver standset for eksempelvis at køre for stærkt eller over for rødt. Der bliver ikke udført specielle kontroller rettet mod Uber.

– I nogle tilfælde fortæller chauffører selv, at de kører for Uber, for de tror ikke, at det er ulovligt. I andre tilfælde er der passagerer, der fortæller det, oplyser Søren Wiborg.


Grotesk overfald: Chaufførerne i to pirattaxaer tvunget til sex med hinanden af kunderne

De første retssager mod Uber-chauffører begynder i Københavns Byret 26. april. Her er fem chauffører sigtet for piratkørsel.

Sigtelserne går nærmere bestemt på at køre taxakørsel i personbil; køre uden erhvervskørekort; og køre uden et såkaldt førerkort, der udstedes af Taxinævnet.

LÆS OGSÅ: Politiet om Uber: Vores tålmodighed er opbrugt
– Anklageren vil have chaufførerne idømt en bøde hver på 5.000 kroner, fortæller Søren Wiborg.

Bøden i sig selv er måske ikke afskrækkende. Men konsekvenserne af den kan være det.

– Hvis en dømt chauffør igen tages i at køre for Uber, så kan politiet på stedet tage nummerpladerne fra bilen, så han ikke kan køre mere i den, fortæller Søren Wiborg.

Da Uber etablerede sig i Danmark i efteråret 2014, blev kørselstjenesten anmeldt af Trafikstyrelsen til politiet. Men det vides ikke, om det fører til en retssag, og hvornår sagen i givet fald går i gang. Sagen har ligget hos Rigsadvokaten i adskillige måneder.