Ministerium beskyldes for at sminke kontanthjælpsreform


Arkivfoto

Et par på kontanthjælp med tre børn vil med det nye kontanthjælpsloft have cirka 15.000 kroner til rådighed om måneden, efter at huslejen er betalt.

Og det er et rimeligt niveau, har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fremført flere gange i debatten om de nye kontanthjælpsregler.

Men de familier, der bliver hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, skal kun budgettere med 12.609 kroner om måneden i rådighedsbeløb. Det viser nye beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Almene Boliger, BL, og Danmarks Statistik, skriver Ugebrevet A4.

LÆS OGSÅ: Indkaldte eksperter belaster Eva Kjers miljøregnestykke
Det fører til kritik af Beskæftigelsesministeriet for at give et uklart billede af kontanthjælpsmodtagernes økonomi, efter at en ny reform efter alt at dømme bliver vedtaget torsdag.

- Det er utrygt, at politikerne skal tage stilling til kontanthjælpsreformen på baggrund af nogle udregninger af rådighedsbeløb, som virker relativt usikre, siger Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Ugebrevet A4.

Med 12.609 kroner om måneden efter at huslejen er betalt, kommer parret med tre børn ned under det minimumsbudget, som er fastsat af et ekspertudvalg.

Ifølge udvalget skal et par med to børn have 13.122 kroner om måneden for at "opretholde et acceptabelt leveniveau".

LÆS OGSÅ: Eva Kjer Hansen trækker sig som minister
- Med minimumsbudgettet har du kun til dagen og vejen. Hvis du kommer ned under det, får du problemer med at have råd til tøj, mad og medicin, siger Lars Andersen, der er direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og medlem af ekspertudvalget, til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skriver i en e-mail til Ugebrevet A4:

- Det har været afgørende for regeringen, at kontanthjælpsloftet har den rette balance mellem et rimeligt forsørgelsesniveau på den ene side og et reelt incitament til at arbejde på den anden. Den balance ligger i regeringens kontanthjælpsloft.

/ritzau/