Busreklame fra højrenationalistisk parti vækker harme


Læserfoto af reklamen. Læs også Movias opslag på Facebook om sagen nedenfor.

Fire af Movias busser er blevet udstyret med en reklame fra det højrenationale Danskernes Parti, og det har fået hundredvis af borgere til at protestere på blandt andet Facebook.

Mange brugere kalder det forkert, at selskabet reklamerer for det, de kalder et nazistisk parti, men også kritisabelt, at det sker kun et år efter, at Movia valgte at fjerne busannoncer om at boykotte israelske bosættervarer, der var indrykket af Dansk Palæstinensisk Venskabsforening.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det skete dengang med henvisning til, at nogle borgere følte sig stødt og uvelkomne i Movias busser med et antibosætterbudskab på busserne.

Movia siger dog, at man har "nøje overvejet, om reklamerne kan vises på busserne i henhold til vores reklameregler", men da de ifølge dem selv generelt tillader politiske reklamer, mener de ikke, at der er noget i vejen for at reklamere for partiet, skriver de på Facebook.

- Vi har forståelse for, at nogen finder en reklame for Danskernes Parti ubehagelig, ligesom det kan være tilfældet med reklamer for andre partier.

- Movia kan imidlertid ikke med hjemmel i vores reklameregler afvise en reklame for Danskernes Parti, da vi generelt tillader reklamer for politiske partier, og reklamen ikke i sig selv er ulovlig, lyder det.

LÆS OGSÅ: Annonce om sex-forskrækkelse var for fræk for Facebook
Ifølge Avisen.dk oplyser presserådgiveren fra Movia yderligere, at selskabet ikke tjener noget på at reklamere for Danskernes Parti, da reklameindtægterne går til de operatører, som står for driften af busserne.

Movia har kontaktet operatøren, der kører med reklamerne på busserne.

Vedrørende reklame for Danskerens Parti I øjeblikket er der på fire af Movias busser monteret en reklame for Danskernes...

Posted by Movia on Monday, 7 March 2016

- Movia har kontaktet den berørte operatør, Arriva, og gjort opmærksom på, at Movia ikke har hjemmel til at sige nej til reklamen, skriver Movia til Avisen.dk.

Bestyrelsesmedlem i Movia Niels E. Bjerrum, der også er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne, forstår godt borgernes kritik.

- Jeg synes også, at Danskernes Parti har nogle mærkelige holdninger, og det er bestemt ikke nogle, jeg er enige i. Så jeg forstår godt, at danskerne er forundret over det.

Han siger dog samtidig, at bestyrelsen ikke kan gøre så meget, da de tilbage i september besluttede, at det er en administrativ beslutning, hvorvidt en reklame skal pryde busserne, og om det er i overensstemmelse med retningslinjerne.

- Jeg diskuterer meget gerne med mine bestyrelseskolleger, om politiske og religiøse reklamer helt skal forbydes på vores kommunale busselskaber.

-Jeg er dog ikke sikker på, at der er flertal for det. Men det er selvfølgelig værd at drøfte, om retningslinjerne er de rigtige, efter at den her sag er kommet, siger han.

/ritzau/