Vedligeholdelse af din bolig – hvad skal du holde øje med?


Dette er sponsoreret indhold

Boligejere har aldrig fri, eller har de? Bor du i hus, så føles det med garanti som om, at der altid lige er et eller andet projekt, som du burde få ordnet. Her kan det være en god idé at spørge sig selv, om det er en hasteopgave eller ren kosmetisk vedligeholdelse. Læs med og få et overblik over ting, som du skal ordne hurtigt, når du skal vedligeholde din bolig - og hvilke du til gengæld kan springe over. Du kan også altid besøge Bedst-Billigst.dk for gode råd og ekspertviden, når det kommer til bolig, og de er altid klar til at give en billig pris på vinduer og døre i både træ, træ/alu og PVC.

Prioritér dine projekter
Hvis det skal være nemt og overskueligt at vedligeholde din bolig, er det en god idé at starte med helt at lade være med at reparere ting, du faktisk ikke behøver at reparere. Er der eksempelvis revner i en almindelig murstensvæg, behøver de ikke nødvendigvis at blive repareret med det samme. Men hvis der i stedet er revner i husets sokkel, så gælder det om at få det lavet hurtigst muligt.

Det kan være svært at vurdere skader på et hus. Dertil kan det hjælpe at tænke på, om der er følgevirkninger eller ej. I sidste ende er det vigtigste at reparere dét, som kan udvikle sig til skader på andre bygningsdele.

En utæt tagrende
Har du en utæt tagrende, er det vigtigt, at få den repareret hurtigt. Det ser ikke ud af meget, men det kan udvikle sig til skader på facaden eller lignende. Det kan derfor også være en god idé at tjekke, at tagrender og nedløb ikke er stoppe med skidt eller blade, således at der ikke løber vand ned af muren.

Hold vand væk fra huset
Terrænet omkring dit hus kan ændre sig over tid, eksempelvis hvis en plante laver en hulning omkring sig. Såfremt at vandet ikke længere løber væk fra huset, skal dette udbedres med det samme. Således kan du forhindre, at der kommer til at stå vand omkring soklen, som kan trænge ind under gulvet eller ned i en kælder.

Revner i soklen
Finder du en revne i soklen på dit hus, er et godt råd at banke på den. Lyder det hult, har pudsen sluppet soklen, hvilket betyder, at der kan samle sig fugt i soklen, som har svært ved at komme ud igen. Derfor skal en sådan revne repareres med det samme.

Gamle ledninger
Hvis der udvikler sig varme omkring din hovedtavle, hvis propperne springer eller anlægget pludseligt slår fra, så skal du naturligvis reagere med det samme. Vær særligt opmærksom på, at der i gamle stofledninger pludseligt kan gå overgang i tingene.

Hvis du har boet i længere tid i et ældre hus, kan du eventuelt undersøge muligheden for at få lavet et eltjek og på denne måde få vished om, at alt ser fint ud.

Det der kan udskydes
Nedenfor ses en liste over vedligeholdelsesprojekter, som du kan vente med eller helt springe over, hvis tiden er knap.

● Rens afløbet: Du kan med fordel rense afløbet jævnligt. Er afløbet stoppet, skal du reagere med det samme.

● Slidte gulve: Er trægulvet slidt, kunne du måske tænke dig en slibning. Men det er mest for syns skyld – gulvet bliver ikke ødelagt, selvom du lader det være.

● Mos og alger: Det er ikke kønt med mos og alger på tag, træbeklædninger, terrasser osv. Men det har ikke nogen beviselig skadelig effekt på hverken mur, tag eller terrasse, og derfor bør det ikke stå øverst på din prioritetsliste.

● Afskallet sokkelmaling: Medmindre du bruger tjære på din sokkel, så har malingen kun en æstetisk funktion. Er sokkelmalingen skallet af, behøver du ikke at gøre noget ved det.