Politiet hyrer Kammeradvokaten til at få udskudt Tibet-sag


Arkivfoto

Københavns Politi vil endnu engang forsøge at få den principielle Tibet-sag om krænkelse af borgernes rettigheder udskudt, selv om byretten allerede én gang har afvist at udsætte den.

Politiet har hyret statens advokat, Kammeradvokaten, til at føre sagen videre, skriver Jyllands-Posten.

I byretten argumenterede politiets egne jurister for, at sagen skulle udskydes, indtil Justitsministeriets egen undersøgelseskommission af politiets handlinger under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København i 2012 ligger klar.

Derudover, påpegede politijuristerne, efterforsker Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), også, om politiet har løjet i sagen.

Kammeradvokaten skal nu i første omgang forsøge via Procesbevillingsnævnet at få lov til at føre sagen i Østre Landsret. Sker det, er politiets håb, at landsretten vil udskyde sagen, indtil DUP's undersøgelse er færdig.

Den konkrete sag handler om en gruppe Tibet-aktivister, der kræver erstatning, fordi, mener de, deres grundlovssikrede ret til at ytre sig blev krænket under den kinesiske præsidents statsbesøg for snart fire år siden.

Her kørte politiet flere af sine mandskabsvogne ind foran den lovlige demonstration, så den ikke kunne ses fra præsidentens bilkortege. Derudover tog politiet et lovligt tibetansk flag ud af hænderne på nogle aktivister.

Ifølge demonstranternes advokat vidner politiets ansættelse af Kammeradvokaten om desperation.

- Det er et udtryk for, at politiet har indset, at nu brænder det for alvor under dem med byrettens kendelse mod dem. De havde vel håbet på, at de kunne lægge denne sag død i flere år, siger advokatfuldmægtig Tobias Stadarfeld Jensen fra advokatfirmaet Bonnez & Ziebe til Jyllands-Posten.

Københavns Politi kunne på grund af travlhed torsdag ikke svare avisen på, hvorfor den har hyret Kammeradvokaten.

/ritzau/