Omar el-Hussein uddelte penge mellem de to angreb


Omar el-Hussein.


Efter angrebet på Krudttønden i København 14. februar sidste år tog den 22-årige Omar el-Hussein hen på internetcafeen PowerPlay på Nørrebrogade i København og delte penge ud til sine kammerater.

Det erfarer Radio24syv på baggrund af efterforskning foretaget af Københavns Politi.

Like localeyes.dk på Facebook

Her fortalte han ifølge Radio24syv, at han ikke længere havde brug for penge, da han skulle i Paradis. Han fortalte angiveligt også, at hvis politiet dukkede op, skulle alle smide sig på jorden, og han ville “tage sig af politiet.”

Ifølge lektor ved Aarhus Universitet, Carsten Bagge Laustsen, som har forsket i terror, kan det blandt andet være for at søge anerkendelse.

– En forklaring kan være, at Omar el-Hussein har tænkt, at han ikke ville overleve attentatet, og at han forestillede sig, at han ville dø som martyr. Men et element af en forklaring kan også være, at han har søgt anerkendelse for handlingen hos hans kammerater.

– Vi ved, at han har tilhørt forskellige bandelignende grupperinger, og det billede, vi har af ham, er, at han var en person som søgte efter en identitet og et fællesskab, siger han til Radio24syv.

Og ifølge lektoren kan oplysningerne vise et religiøs aspekt af angrebene.

– Det peger i retning af, at han forstod attentaterne inden for en religiøs ramme. Men han har sandsynligvis også haft et politisk motiv bag i hvert fald angrebet på den jødiske synagoge. Det kan i øvrigt være svært at skille de to ting ad, siger han.

PET vurderer desuden i et hidtil ukendt notat, som Radio24syv kender indholdet af, sendt til blandt andet Statsministeriet 16. februar 2015, at Omar el-Hussein muligvis havde planer om at tage konfirmationsgæster som gidsler i synagogen.

– Han kan have været vidende om, at der var et større selskab i synagogens menighedshus og kan derfor have haft intention om at angribe disse og/eller tage gidsler, står der i notatet.

Det har hidtil været offentligt kendt, at Omar el-Hussein var bevæbnet med to pistoler, da han dræbte en jødisk vagt foran synagogen i Krystalgade samt åbnede ild mod to betjente.

Men derudover var den 22-årige el-Hussein yderligere bevæbnet med en kraftig dolk samt et langt, hakkelignende koben, som PET i det interne notat beskriver som en økse.

Flere har set attentaterne som en form for copycat-aktion inspireret af attentatet mod Charlie Hebdo og senere gidselstagningen i det jødiske supermarked.

– Nu er det slet ikke sikkert, at han har været så udspekuleret, men hvis vi taler mere generelt, så er en af “fordelene” ved en gidselstagning, at det giver mulighed for at fastholde mediernes opmærksomhed i længere tid og i denne tid også for at kommunikere et budskab ud, siger Carsten Bagge Laustsen til Radio24syv.

/ritzau/