Butikskæder: Varer nok hvis der handles som normalt


  Her optagelser fra onsdag aften, hvor der dukkede usædvanligt mange mennesker op i Fakta i Rypehusene i Albertslund for at købe stort ind. Flere kølediske og brødhylder blev tømt, og der blev også gået godt til toiletpapiret.

  Hvis ellers borgerne handler, som de plejer og ikke øger deres indkøb helt ekstraordinært, er der varer nok.

  Det understreger en række butikskæder i en pressemeddelelse.

  Billeder viser imidlertid, at der flere steder ved aftenåbne supermarkeder allerede er lange køer for at få lov til at købe ind onsdag aften.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrede onsdag på et pressemøde til, at borgerne herhjemme ikke begynder at hamstre varer.

  - Jeg kan være bekymret for, at danskerne begynder at hamstre. Vi har set det i andre situationer, som har været mindre voldsomme, end det vi ser nu. Vi har ikke viden om, at vi skulle stå i en krise og ikke kan få fødevarer.

  - Der er ingen grund til at hamstre. Men jeg har allerede her til aften hørt de første eksempler derpå. Jeg opfordrer til, at man bliver i de almindelige indkøbsvaner. Der er ingen grund til at hamstre derude nu, sagde Mette Frederiksen.

  Pressemeddelelsen fra ejerne bag blandt andet Netto, Fakta, Superbrugsen og Rema 1000 blev udsendt onsdag klokken 12.30. Den kom altså før myndighedernes seneste tiltag for at mindske spredningen af coronavirus.

  Kæderne opfordrer ligesom statsministeren kunder til at handle som de plejer.

  - Så vil der være nok til alle, står der i pressemeddelelsen.

  Ifølge Ritzaus udsendte medarbejder bliver der imidlertid ikke købt ind som normalt onsdag aften.

  - Jeg oplever nogle tilstande, jeg ikke har set tidligere. Folk de kommer løbende med indkøbsposer i hånden og ud med indkøbskurve- og vogne fyldt.

  - Det ser helt vildt ud, siger medarbejderen, der rapporterer fra butikker i Ringsted.

  Et andet sted, der er blevet travlt, er på Ørestads Boulevard i København.

  En butiksansat i Rema 1000 på Ørestads Boulevard oplyser til en Ritzau-medarbejder onsdag aften, at det særligt er madvarer og toiletpapir, kunderne går efter.

  Danish Crown oplyser i en meddelelse sent onsdag aften, at slagtningen og produktionen fortsætter som planlagt resten af ugen.

  - Danish Crown er en af de virksomheder, der har en samfundsopgave, i forhold til at sikre at der er varer i butikkerne, lyder det.

  Netsupermarkedet Nemlig.com er onsdag aften gået ned, så tusindvis står i forgæves i kø til sitet, skriver mediet Finans.

  - Alle leveringstidspunkter til i morgen er desværre udsolgt, skriver Nemlig.com på sin Facebook-side.

  /ritzau/