28 lastbiler kontrolleret i storvognskontrol

Fra fredag d. 6. marts til søndag 8. marts 2020 udførte politiets Tungvognscenter Nord kontrol forskellige steder, bl.a. i Hjørring/Hirtshals området og mellem Aalborg og Århus. 28 lastbiler blev kontrolleret, og der var hovedsagelig tale om brud på lovgivningen om chaufførens afholdelse af det regulære ugehvil i lastbilen.

Tungvogncenter Nord havde fokus på en række forhold ved kontrollen: om chaufføren og vognmænd overholdt de gældende køre- hviletidsregler, betalt vejbenyttelsesafgift, kørsel i miljøzoner, parkering i nødspor og de EU-bestemte dokumentationskrav på godstransportområdet.

Det oplyser lederen af politiets Tungvogncenter Nord, politikommissær Claus Kjær-Pedersen.

Hjullås påsat 
I Hirtshals var der to lastbiler, hvor chaufførerne afholdte regulær ugehvil i lastbilen. De var ikke i stand til at betale bøden med det samme, hvorfor der blev påsat hjullås på lastbilerne. Da der var sket betaling, blev hjullåsene afmonteret. Til det tilføjer Claus Kjær-Pedersen:
”Den ene hjullås var dog ikke så nem at afmontere igen, for der var rykket i hjullåsen – formentlig er der anvendt et brækjern for at forsøge at få den af.”

Lastbil i skjul
Medarbejderne fra Tungvogncenter Nord fandt desuden en enkelt lastbil, der holdt lettere skjult i Mariager.

”Vores erfaring siger, at nogle vognmænd har lært af tidligere og er søgt væk fra de store rastepladser omkring motorvejsnettet og ud i industrikvarterer, endog i villakvarterer. Det ændrer ikke ved, at chaufføren ikke må opholde sig i lastbilen i forbindelse med det regulære ugehvil – og det er uanset, hvor lastbilen holder parkeret, ” fastslår politikommissær Claus Kjær-Pedersen.

Bøder for over 200.000 kr. 
I forbindelse med kontrollen var reglerne om køre-/hviletid heller ikke overholdt af alle, for her noterede politiet sig to overtrædelser. I alt blev der af politiet udskrevet bøder for cirka 225.000 kr.

Seks lastbiler måtte påsættes hjullåse. Køretøjerne frigives, så snart bøderne er betalt, og to af dem var allerede ude at køre igen lørdag d. 7. marts ved middagstid.

Tungvogncenter Nord afholder løbende kontroller af tung trafik i hele Jylland.