Læk afslører stort problem med matchfixing i toptennis


Arkivfoto

En række af verdens bedste tennisspillere igennem det seneste årti sættes nu i forbindelse med matchfixing, efter at en hemmelig rapport om problemet er blevet lækket til BBC og Buzzfeed.

Ifølge medierne viser rapporten fra TIU, der er en særlig enhed for aftalt spil i tennisporten, at 16 spillere fra verdenstoppen mistænkes for at have være indblandet i aftalt spil.

Like localeyes.dk på Facebook

- Over det seneste årti er 16 spillere, der har været rangeret i verdens top-50, gentagne gange blevet indberettet til TIU på grund at mistanke om, at de har tabt kampe med vilje, skriver BBC på baggrund af rapporten.

- Alle spillerne, heriblandt vindere af grand slam-turneringer, fik lov at fortsætte med at spille efterfølgende, hedder det videre.

Nyheden kommer, stort set samtidig med at årets første grand slam-turnering Australian Open er begyndt mandag i Melbourne.

Rapporten om matchfixing omhandler dog ifølge BBC primært resultatet af en efterforskning, som blev sat i gang tilbage i 2007 på initiativ af mændenes tennisorganisation ATP.

Undersøgelsen afslørede, at spillesyndikater i Rusland, det nordlige Italien og på Sicilien tjente hundredtusindvis af dollar på kampe, som, mente efterforskere, var udsat for matchfixing.

Ifølge BBC fandt tre af kampene sted ved Wimbledon.

På baggrund af rapporten blev der i 2009 indført nye tiltag mod korruption i tennissporten, men efter juridisk vejledning blev det besluttet ikke at tage retlige skridt med tilbagevirkende kraft.

Rapporten fra 2008 nævner i alt 28 spillere, og ifølge de papirer, som BBC og Buzzfeed er kommet i besiddelse af, har en tredjedel af dem også været i TIU's søgelys for matchfixing efter 2008, uden at det har ført til straffe eller karantæner.

BBC og Buzzfeed hævder at kende til navnene på de spillere, der er under mistanke, men har valgt ikke at nævne dem, da det er usikkert, i hvilken grad spillerne har været bekendt med den eventuelle matchfixing.

Ifølge rapporten deltager otte af spillerne ved Australian Open.

/ritzau/