Over et års fængsel for indsmugling af flere tusinde piller


Mandag blev to udlændinge således hver idømt 1 år og 3 måneders fængsel for besiddelse af 2.380 tabletter, og torsdag blev to udlændinge hver idømt 1 år og 9 måneders fængsel for besiddelse af 3.358 tabletter.
Arkivfoto

På en enkelt uge er der ved Retten i Nykøbing Falster faldet dom i to sager om smugling af lægemidlet Subutex, der dog også bliver misbrugt i fortsat højere grad. Mandag blev to udlændinge således hver idømt 1 år og 3 måneders fængsel for besiddelse af 2.380 tabletter, og torsdag blev to udlændinge hver idømt 1 år og 9 måneders fængsel for besiddelse af 3.358 tabletter.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse:

Den 10. oktober 2015 standsede SKAT en Lexus GS300 i Rødby Færgehavn med henblik på et rutinetjek. I bilen var en far og en søn på henholdsvis 66 og 45 år fra Litauen.

Det samme skete med en Volvo S60 den 2. november 2015 i Gedser Færgehavn. I bilen var et ægtepar, en 45-årig kvinde fra Hviderusland og en 43-årig mand fra Georgien, som begge har opholdstilladelse i Sverige.

I begge tilfælde var det narkohunden Kinto, der snusede sig frem til Subutex-tabletterne.

Tabletterne var skjult i bilernes indre, og skulle smugles videre til Sverige. Et ekspertvidne har oplyst til politiet, at tabletterne nogle steder kan sælges videre for op imod 150 euro pr. tablet.

I retten kom det frem, at Subutex er et lægemiddel indeholdende buprenorphin, der anvendes til misbrugsafvænning. Men Subutex kan misbruges ved, at tabletten i stedet opløses og sprøjtes direkte ind i blodet, hvilket vil give en rus sammenlignelig med rusen for eksempelvis heroin. Det er et farligt stof, når det misbruges på denne måde, og der er set buprenorphin-relaterede dødsfald.

Det helt afgørende spørgsmål i sagerne og for straffen var derfor, om retten ville betragte Subutex-tabletterne som et lægemiddel eller som et farligt stof.

”Retten betragtede Subutex som et farligt stof, hvilket vi i anklagemyndigheden er tilfredse med. Den sidste dom blev anket på stedet af begge de tiltalte. Det er derfor også tilfredsstillende, at landsretten nu skal tage stilling til spørgsmålet, så der kan fastsættes praksis på området, som endnu er meget nyt”, siger mødende anklager Iben Grønbæk.

I begge sager blev bilerne konfiskeret, idet de var blevet anvendt til et strafbart forhold, ligesom alle de tiltalte blev udvist af Danmark med et indrejseforbud i 12 år.

De tiltalte har været varetægtsfængslet under sagen, og er blevet fortsat fængslet efter dom.