EU tager første skridt til overvågning af Polen


Arkivfoto

EU-Kommissionen tager første skridt til at sætte Polen under særlig overvågning for muligt brud på borgernes grundlæggende rettigheder med ny medielov.

Det oplyser EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, efter kommissionens møde onsdag, lyder det i en pressemeddelelse.

Like localeyes.dk på Facebook

Frans Timmermans sender et brev til den polske regering for at indlede den dialog, der blev gjort mulig, da EU forrige år indførte en ny såkaldt retstatsmekanisme, lyder det.

I brevet gør Frans Timmermans ifølge Reuters den polske regering opmærksom på, at ændringerne i landets medielov skaber bekymring for frihed og muligheden for et bredt mediebillede.

EU-Kommissionen tager sagen op igen i midten af marts i samarbejde med Venedig-Kommissionen, som er Europarådets eksperter i demokrati og forfatning.

Hvis Polen ikke ændrer sin lovgivning, som er blevet kritiseret for at gå imod demokratiske principper, kan processen i yderste konsekvens ende med, at landet mister sin stemmeret i ministerrådet.

Loven er blevet stærkt kritiseret af medier i Polen for at være en tilbagevenden til den kommunistiske model, hvor staten havde total kontrol med medierne. Tusinder af mennesker har været på gaden i Polen for at protestere mod loven.

/ritzau/