Så meget tjener de! Bagmænd spinder guld på ulovlige smøger


Lillejuleaften 2014 fandt toldere fem milllioner smøger skult i beholdere, som lignede vandvarmere – læs denne artikel på linket nedenfor.

Hver tiende cigaret på verdensplan er formentlig illegal, og mens statskasserne går glip af millioner i afgifter, så tjener bagmændene styrtende med penge.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Skat.

LÆS OGSÅ: Toldere fik gevinst: Fem millioner smøger skjult i container
Der blev røget 5,3 milliarder cigaretter i Danmark i 2014. Revisionsfirmaet KMPG vurderer i en rapport, at 1,8 procent af disse, svarende til 95,4 millioner smøger var ulovlige.

Det betyder ifølge beregninger fra KPMG, at den danske stat gik glip af 157 millioner kroner i afgifter i 2014, og samtidig tjente smuglerne betydelige summer.

Ifølge tobakbranchens egne tal antages fortjenesten på en enkelt container med illegale cigaretter at være op mod syv millioner kroner.

Det er penge, som går til kriminelle bagmænd, og som bruges til at finansiere organiseret kriminalitet, lyder det i pressemeddelelsen fra Skat.

- Illegale cigaretter er et globalt problem med store konsekvenser, og dem går vi heller ikke fri af i Danmark. Ikke alene går EU og statskassen glip af store summer i told og afgifter, men de illegale cigaretter kan være produceret uden for myndighedernes og de legitime virksomheders kontrol og dermed være endnu mere sundhedsskadelige for forbrugerne, siger Preben Buchholtz, underdirektør i SKAT, Toldafdelingen.

Skat oplyser således, at der fx er fundet insekter og ekskrementer i smuglersmøger.

På verdensplan anslås det, at ca. 10-12 procent af verdens samlede cigaretforbrug er illegal. Det vil sige, at cigaretterne enten er smuglede, falske eller afgiftsunddraget.