Danmark indfører midlertidig grænsekontrol


Skat og politi undersøger turistbus ved den dansk/tyske grænse. (Arkivfoto fra den 29 december 2015).

Selv om det kan føre til flere asylansøgere i Danmark, så indfører regeringen nu midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet. Grænsekontrollen gælder fra mandag klokken 12 og vil i første omgang vare i 10 dage. Derefter vil den kunne forlænges, hvis der er behov for det.

- Den midlertidige grænsekontrol er nødvendigt for at sikre ro og orden og for at sikre at mange flygtninge og migranter ikke strander i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter de først 10 dage kan grænsekontrollen forlænges i yderligere 20 dage, og den periode vil også kunne forlænges, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen har dog valgt at lave en lempeligere grænsekontrol end den, Sverige har indført på grænsen til Danmark. Det vil således ikke være alle, der får tjekket deres pas på vejen fra Tyskland ind i Danmark.

Regeringen vil heller ikke pålægge DSB og rederierne det såkaldte transportøransvar for at tjekke de rejsendes papirer.

- Vi indfører på nuværende tidspunkt ikke det transportøransvar, som vi har mulighed for. Det gør vi, fordi vi lader hensynet til den frie bevægelighed veje tungest.

- Vi skal så vidt muligt undgå det kaos, som de svenske regler giver på grænsen til Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/