Morfar fik livstid for advokatdrab – nu får han ny chance


Københavns Byret den 16. september 2014.

En sag om et planlagt drab på en advokat skal også prøves ved landets højeste retsinstans.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Både by- og landsretten var enige om at sende den 68-årige Jørgen Saugsted i fængsel på livstid for drab og drabsforsøg. Men sagen er tilsyneladende så principiel, at også Højesteret skal give sit besyv med.

Det står klart, efter at Procesbevillingsnævnet har imødekommet mandens ansøgning om at få prøvet sagen i Højesteret.

- Min klient er naturligvis meget glad for, at han nu får en chance til, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Den 68-åriges forbrydelse fandt sted 16. september sidste år i fogedretten i København og kostede en advokat livet.

Her var der retsmøde om samværsret til Jørgen Saugsteds barnebarn. Saugsteds datter, barnebarnet mor, mødte ikke op, men det gjorde Jørgen Saugsted med en fuldmagt. Barnet var centrum for en langvarig og bitter strid.

Efter en diskussion i retssalen trak Saugsted pludselig en oversavet jagtriffel frem. Med våbnet dræbte han advokat Anders Lindholt, der repræsenterede barnebarnets far.

Desuden forsøgte Saugsted at dræbe sit barnebarns far, som formentlig kun reddede livet, fordi Saugsted løb tør for ammunition.

På trods af den brutale fremfærd mener Mette Grith Stage, at der er flere formildende omstændigheder.

- Efter min opfattelse er livstidsdommen ude af trit med retspraksis. Normalt får man kun 16 års fængsel for et drab og et drabsforsøg.

- Samtidig bør man se på min klients høje alder. Livstid er som udgangspunkt livstid. Men man kan dog godt blive løsladt på et eller andet tidspunkt. Det er blot meget usikkert hvornår.

- Med en straf på 16 års fængsel vil min klient som udgangspunkt blive løsladt efter at have afsonet to tredjedele af straffen, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Hele det dramatiske forløb i fogedretten blev optaget på en medbragt diktafon.

På optagelsen, der både blev afspillet i by- og landsretten, kan man høre, hvordan Saugsted beklager, at han ikke havde taget flere patroner med, mens hans tidligere svigersøn tigger for sit liv.

/ritzau/