Syrienskriger kan alligevel vende hjem til Danmark


Arkivfoto

I sommer fik han at vide, at han ikke kunne vende tilbage til Danmark, men den afgørelse er nu blevet omstødt. Dermed kan en formodet syrienskriger komme tilbage til Danmark.

Det skriver DR Nyheder lørdag.

Flygtningenævnet, som har omstødt Udlændingestyrelsens afgørelse, skriver i afgørelsen, at der ikke er grund til at antage, at manden har deltaget i aktiviteter til fare for Danmarks sikkerhed siden 1. marts i år.

Datoen er afgørende, da loven om syrienskrigere trådte i kraft 1. marts og ikke virker med tilbagevirkende kraft. Dermed kan Flygtningenævnets afgørelse få betydning for fremtidige sager.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ærgrer sig i dag over, at loven først har virkning fra 1. marts.

- Det her viser, hvor vigtigt det var at få vedtaget lovgivningen, så det ikke sker igen. Sagen falder ud, som den gør, ene og alene fordi loven først har virkning fra 1. marts, så det er pokkers ærgerligt, at man ikke har lavet den før, siger Inger Støjberg til DR Nyheder.

Der er opbakning fra både Socialdemokratiet og Konservative, som begge vil have strammet lovgivningen yderligere.

- Jeg kan ikke blande mig i de konkrete sager. Men vi venter lige nu på, at Justitsministeren gør klar til at gøre decideret indrejse ulovligt. Men selvfølgelig skal det juridiske grundlag være i orden, før der kan straffes, siger Trine Bramsen til DR (S).

Hos De Konservative er Naser Khader endnu mere klar i mælet. Han vil se på loven nu.

- Vender han tilbage, udgør han en sikkerhedsrisiko. Så jeg er forundret over afgørelsen. Vi må gå ind og se på loven igen, siger Naser Khader til DR.

Opbakningen til en strammere linje glæder Inger Støjberg, som er klar til at stramme op på lovgivningen.

- Jeg glæder mig over, at der er et bredt flertal for at stramme op. Jeg vil ikke afvise noget på det her område. Alt, hvad der kan strammes op, skal strammes op, siger Inger Støjberg til DR Nyheder.

/ritzau/