Dyreværnet i chok: To raske hvalpe dømt til aflivning af statsstyrelse


Foto: Dyreværnet. Shih tzu hvalpene Daisy og Alba opholder sig lige nu hos Dyreværnet i Rødovre.

Disse to hvalpe, Daisy og Alba på bare 14 uger er blev dømt til aflivning af Fødevarestyrelsen. Dyreværnet kaldet det helt ubegribeligt.

Det fremgår fredag af en pressemeddelelse udsendt af Dyreværnet.

De dødsdømte hvalpe sidder lige nu i karantæne på Dyreværnets internat i Rødovre.

Hvalpene er endt hos Dyreværnet helt fra Serbien, hvorfra de er ulovligt importeret, og derfor blev beslaglagt af det nye dyrepoliti.

Hos Dyreværnet er man i chok over Fødevarestyrelsen: "Jeg forstår slet ikke, hvorfor disse uskyldige små væsener skal lade livet," udtaler Rikke Christensen-Lee, der både er dyrlæge og direktør hos Dyreværnet, og fortsætter, "hvalpene er sunde og raske og bliver holdt i karantæne her hos os."

Årsagen til dødsdommen er, at Fødevarestyrelsen vurderer at hvalpene er til fare for folkesundheden, idet de måske er bærere af den livsfarlige sygdom rabies.

Hos Dyreværnet deler man Fødevarestyrelsens bekymring: "Det er dybt uforsvarligt at importere hvalpe uden de korrekte vaccinationer," siger Rikke og forklarer, "Dyreværnet arbejder hver dag for at standse både ulovlig import af hvalpe og hvalpefabrikker, så det er ikke her, vi er uenige. Men vi kan ganske enkelt ikke acceptere, at disse hvalpe der holdes under kontrollerede forhold og ingen trussel udgør skal dø."

Dyreværnets holdning er, at der skal sættes skarpt ind mod den ulovlige og risikable handel med hunde. Men ikke via aflivning. Dyreværnet mener, at alle hvalpe uden rabiesvaccination, skal placeres i forsvarlig karantæne, til smitterisikoen er væk. Og at man derudover skal sætte stort ind med oplysning, "Det er købernes adfærd, der skal ændres - så længe folk køber discounthvalpe vil importen foregå. Det er penge der driver værket, og her er ifølge tal fra EU tale om flere milliarder årligt i Europa," udtaler Rikke bekymret.

Og Rikke fortsætter, "det virkelig skræmmende er, at der lige nu går masser af ulovligt importerede hunde rundt på gaderne i Danmark. Derfor giver det heller ikke mening, at to hvalpe i sikker forvaring skal aflives."

Til slut opfordrer direktøren indtrængende "lad os i stedet samlet sætte ind på at få den her import stoppet! Lad os få oplysning, grænsekontrol, anmeldepligt osv. Så alle der køber og sælger slet ikke er i tvivl! Det her er alvor - og det skal stoppes. Men at aflive de to uskyldige hvalpe hjælper overhovedet ikke."

Baggrund/sagens facts:

-Dyreværnet modtager den 25/9 2019 Daisy og Alba, to 10-uger gamle shih-tzu hvalpe, som er beslaglagt af det nye dyrepoliti (Specialenhed for dyrevelfærd Øst).

-Hvalpene er kommet til Danmark med bus fra Serbien og har ingen rabiesvaccination.

-Hos Dyreværnet placeres de i karantæne. Hvalpene virker sunde og raske -og trives i bedste velgående.

-Politiet overdrager fredag den 25/10 hvalpene til Dyreværnet.

-Tirsdag den 29/10 kræver Fødevarestyrelsen de to hvalpe returneret til en uvis fremtid i Serbien på Dyreværnets regning eller aflivet. Dyreværnet finder ingen af disse valgmuligheder acceptable.