Ok med pik og patter i det offentlige – bare det ikke er kunst


Dette billede er blandt de billeder, som poltiet har forbudt. Foto: Mathilde Grafström

Det er ok med udfordrende billeder af kønsdele og bryster på busser, husvægge og lignende. Bare det ikke er kunst, for så går den ikke.

Like localeyes.dk på Facebook

Kunstneren Mathilde Grafström forsøgte i august at få tilladelse til at udstille 30 til 40 billeder på Højbro Plads eller Nytorv i København. Fotografierne afbilleder nøgne kvinder og kaldes ‘The Female Beauty Project’.

Mathilde ønsker med billederne at provokere folk og få dem til at kæmpe mod deres negative opfattelse af dem selv.

LÆS OGSÅ: Censur: Kvindekunst sidestillet med porno og forbudt
Med andre ord, der er tale om kunst, og derfor kræves der en tilladelse til opsætning og udstilling i det offentlige rum.

Derfor rettede Københavns Kommune den 31. august henvendelse til Tilladelsessektionen i Københavns Politi, hvor de bad om en vurdering af billederne. Og her fandt politiet, at billederne ville krænke folks blufærdighed.

- Vurderingen blev foretaget via et link til en hjemmeside, hvor Mathilde Grafströms billeder blev vist. Politiet foretog en konkret, individuel vurdering af de billeder, der på daværende tidspunkt var tilgængelige på hjemmesiden, og fandt at de var blufærdighedskrænkende, oplyser lederen af Københavns Politis juridiske sektion, Charlotte Alsing Juul i et brev til localeyes.dk.

Men hvorfor krænker Mathildes kunstværker og ikke bare bryster fra Nygart Privathospital, som reklamerer for at få folk til at betale for silikonebryster?

Eller hvad med plakater med penis og testikler i fri dressur, som forsøger at få folk til at købe billetter til filmen Klovn Forever?

- Reklamer i det offentlige rum, herunder på busser, kræver ikke godkendelse fra politiet. Københavns Politi har derfor ikke foretaget en vurdering af reklamerne for Nygart Privathospital og filmen Klovn 2, lyder det videre i brevsvaret fra Charlotte Alsing Juul.

Med andre ord, det er i orden af vifte med pik og patter i det offentlige, bare du tjener penge på det.
Hvis det er kunst, så går det ikke...


Dette billede blev også forbudt. Foto: Mathilde Grafström.

Dette billeder er også blevet forbudt af politiet. Foto: Mathilde Grafström.

Også forbudt. Foto: Mathilde Grafström.