43-årig rumæner sigtet for stribevis af tricktyverier mod ældre


Manden er sigtet for at have stjålet 23 betalingskort fra ældre kvinder, og det er lykkedes for ham og hans medsammensvorne at misbruge kortene for cirka 613.000 kroner. Arkivfoto


268 gange har en 43-årig rumænsk mand forsøgt at bruge stjålne betalingskort rundt omkring i landet, og det skal han tirsdag i retten for i Sønderborg.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Manden er sigtet for at have stjålet 23 betalingskort fra ældre kvinder, og det er lykkedes for ham og hans medsammensvorne at misbruge kortene for cirka 613.000 kroner.

Rumæneren har uden held forsøgt at hæve yderligere 181.000 kroner, men de mislykkede forsøg tæller med i de 268 forsøg, som han er sigtet for, oplyser specialanklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Bolette Nørbjerg.

– Rent juridisk er forsøget fuldbyrdet, når man forsøger at anvende kortet. Fuldbyrdelsestidspunktet er tidligt i databedrageri, fortæller hun.

Manden har erkendt, og han ventes i retten at tilstå tyveri og databedrageri. Anklagemyndigheden kræver ubetinget fængselsstraf og udvisning af Danmark.

Da den sigtede blev anholdt midt i juli, fandt politiet ud af, at manden var efterlyst under et andet navn, og man kunne derefter kæde ham sammen med en lang række tricktyverier landet over.

To personer er allerede dømt i sagen, mens en række uidentificerede personer stadig er på fri fod.

Tricktyverier, hvor offeret er ældre kvinder, er meget udbredte, og tal fra Danmarks Statistik viser, at kvinder over 70 år er de mest udsatte for tricktyveri på gadeplan. Tre gange så mange kvinder som mænd i aldersgruppen over 70 år bliver udsat for denne type kriminalitet.

Derfor er det også et problem, man har fokus på hos Ældre Sagen, hvor man blandt andet oplyser de ældre borgere om afluring af pinkoder, afledningsmanøvrer og tricktyverier i hjemmet.

– Ældre er ofte meget tillidsfulde, og spørger man dem om vej eller lignende, så vil de forsøge at hjælpe, og så har de måske ikke fokus på deres håndtaske og lignende, siger Olav Felbo, som er chefkonsulent hos Ældre Sagen.

Som led i Ældre Sagens forsøg på at oplyse de ældre om tricktyverier har flere af foreningens lokalafdelinger haft besøg af en tryllekunstner, som har illustreret over for de ældre, hvordan det er muligt at aflede opmærksomheden.

/ritzau/