El-Husseins formodede hjælpere skal blive i fængsel


Samtlige retsmøder i sagen har været lukkede af hensynet til politiets efterforskning.


Fem mænd skal fortsat være varetægtsfængslet for bistand til Omar El-Hussein under skudattentaterne ved kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København i februar. Det ligger fast efter et retsmøde torsdag i Københavns Byret.

Like localeyes.dk på Facebook

Her valgte dommer Helle Hastrup at opretholde varetægtsfængslingen af en 31-årig mand, som sammen med fire andre er sigtet for at have bistået Omar El-Hussein på forskellig vis.

De fire andre var gået med til at lade deres varetægtsfængsling forlænge uden afholdelse af retsmøde, men den 31-årige havde holdt på sin ret til at få en dommers vurdering af sagen.

Selv var han ikke til stede i byretten, men blev afhørt via en videoforbindelse. Inden dørene blev lukket, nåede han at komme med en kvik bemærkning. Det skete, da dommeren bad ham bekræfte, at han er født 5. maj 1984.

– Det er rigtigt. Danmarks befrielsesdag. Og jeg håber, I befrier mig i dag, lød det fra den 31-årige, hvis identitet er beskyttet af et navneforbud nedlagt af retten.

Herefter bad anklager Sidsel Klixbüll retten om at fortsætte retsmødet for lukkede døre. Samtlige retsmøder i sagen har været lukkede af hensynet til politiets efterforskning.

Ifølge Sidsel Klixbüll frygter man, at eventuelle vidneforklaringer vil kunne blive påvirket, hvis sagens substans kommer for en dag.

– Ingen skal få kendskab til, hvad der er forklaret, så de vil kunne ændre eller afstemme deres forklaring efter, hvad der er blevet sagt i retten, lød det blandt andet fra Sidsel Klixbüll.

Det protesterede advokat Rune Pedersen mod. Han repræsenterede torsdag den 31-årige, som dog normalt har en anden advokat, Jesper Storm Thygesen.

Pedersen henviste til den lange tid, som den 31-årige har siddet fængslet og fremhævede, at den sigtede ønsker, at offentligheden hører hans forklaring. Manden har været fængslet i knap otte måneder.

Dommer Helle Hastrup valgt derefter at lukke dørene. Dog havde hun overset, at der var en journalist til stede i retten, og loven kræver, at pressens repræsentanter får mulighed for at protestere mod dørlukning, inden der afsiges kendelse.

Hastrup trak i første omgang kendelsen tilbage og gav journalisten mulighed for at protestere, hvorefter hun endnu engang afsagde kendelse om dørlukning.

Den 31-årige ville ikke på stedet tage stilling til, om han vil kære kendelsen om fængsling til Østre Landsret, men i stedet overveje det spørgsmål. Ellers skal byretten tage stilling påny om fire uger.

/ritzau/