Politiagenter og 200 kg kokain i retten – hvem tog initiativ til handlen?


Arkivfoto


“Maria”, en narkodømt colombiansk mand, fløj i efteråret 2013 til Danmark. Han var opsat på at køre nogle forhandlinger i mål.

LÆS OGSÅ: Anklage: 200 kilo kokain skulle til Danmark
På en vinbar og en restaurant i København mødtes han med en tysker og dennes colombianske ven.

Der blev talt om “det hvide”, om priser og om mængder. Og en måneds tid senere blev makkerparret introduceret for englænderen “Tony” på Café Hollywood i Aarhus.

“Maria” bar aflytningsudstyr og var på arbejde for amerikansk og dansk politi. Diskrete betjente skyggede de mistænkte, og i kulissen var der oprettet en kommandostation.

Indsatsen førte til, at de to samtalepartnere blev anklaget for at ville købe 200 kilo kokain for 43 millioner kroner.

Sidste år fastslog Retten i Aarhus, at politiets hjælper var gået for langt. Han havde presset på for at gennemføre den kriminelle handel.

Derfor var efterforskningen ulovlig i forhold til danske regler, som siger, at en såkaldt civil agents bistand til politiets efterforskning skal være “yderst beskeden.”

Tirsdag indledes anden akt i Vestre Landsret, og anklagemyndigheden går efter et andet resultat.

– Der findes næsten ingen praksis om politiets brug af civile agenter. Landsrettens afgørelse vil give et fingerpeg om, hvor langt man kan gå, siger anklager Sine Cully.

“Maria” pralede af at have forbindelse til guerillabevægelsen Farc. Men han var ikke den eneste skuespiller.

“Tony” var en forklædt britisk politimand, og også en anden betjent havde en rolle som kriminel. Alle tre skal nu afhøres i retten.

Tyskeren forlanger frifindelse. I Colombia – og lang tid før møderne i København og Aarhus – var han blevet lokket ind i forhandlingerne, lyder det fra hans forsvarer, der påpeger, at der i virkeligheden er tale om en amerikansk straffesag.

– Jeg tror ikke, det danske system er helt gearet til at forstå de metoder, som de amerikanske politimyndigheder benytter sig af. Det er en helt anden tradition, siger advokat Michael Juul Eriksen.

I USA betaler politiet ofte lokkeduer for at overtale mistænkte til at deltage i kriminalitet. Og “Maria” tjener netop penge på den slags arbejde.

Problemet er ifølge Michael Juul Eriksen, at der ikke er skriftligt materiale om de indledende møder i Bogota. Hvem tog initiativet?

– Vi står over for en 16 måneder lang indsats, men har kun rapporter og oplysninger om de sidste uger i Danmark. Det er en meget alvorlig bevismangel, siger han.

Selv om efterforskningen ifølge byretten var ulovlig, blev tyskeren og hans ven alligevel kendt skyldige. De havde ikke holdt sig tilbage og ville gerne handle, vurderede retten. De fik ti og ni års fængsel.

Landsretten har afsat 14 retsmøder til den usædvanlige sag.

/ritzau/