Frankrig vil gøre diesel lige så dyrt som benzin


Arkivfoto

Der skal være klimatopmøde i Paris til december, og Frankrigs regering har derfor travlt med at pudse egne klimafjer, inden alverdens statsledere kommer på besøg til hårde forhandlinger.

Ifølge miljø- og transportminister Ségolène Royal ønsker regeringen inden for de kommende år at hæve afgiften på diesel gradvist, så der om fem år ikke længere er nogen økonomisk fordel ved at købe diesel frem for benzin.

- Vi bliver nødt til at bevæge os væk fra brugen af diesel snart. Vi vil udfase dieselens afgiftsfordel over de næste fem år, sige hun til tv-stationen France 5.

Over halvdelen af Frankrigs biler kører på diesel, hvor den økonomiske fordel er cirka 0,15 euro per liter i forhold til benzin.

Det svarer til godt en krone, og derfor er det cirka 50-60 kroner billigere at fylde tanken for ejere af dieselkøretøjer.

Frankrigs regering vil udnytte, at dieseloliens ry på det seneste er blev sværtet endnu mere til.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fremlagde for år tilbage beviser for, at dieselpartikler er sundhedsskadelige og kræftfremkaldende for mennesker.

Og den seneste måned har afsløringer af Volkswagens snyd med udledning fra dieselbiler givet miljøfortalere endnu flere argumenter på hånden.

En ændring af afgiften på diesel kommer til at indgå i forhandlingerne om næste års budget.

Pengene fra den højere afgift skal bruges på at gøre det billigere for franskmænd at købe mindre svinende køretøjer, mener den socialistiske regering.

Bystyret i hovedstaden Paris har allerede lavet tiltag, der skal mindske og på sigt forbyde dieselkøretøjer i byernes by.

Sidste søndag var byens centrale gader endda helt blottet for biler, da der blev holdt bilfri søndag. Målinger på dagen viste, at luftkvaliteten straks blev markant bedre i millionbyen.

/ritzau/Reuters