Pas på! Du bliver dum af din smartphone


Arkivfoto

En smartphone kan være en stor hjælp i hverdagen, men det kan også gøre ting vanskeligere, som nu for eksempel at huske.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det viser en rundspørge, som it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab har fået foretaget blandt et større antal europæere, herunder 1000 danskere.

Den viser, at to tredjedele af de adspurgte ikke kan huske telefonnummeret på deres egne børn, og over halvdelen kan ikke nummeret på deres forældre eller deres arbejdsplads.

Derimod kan syv ud af ti stadig huske telefonnummeret på deres barndomshjem.

Noget tyder altså på, at vores hukommelse stille og roligt bliver erstattet af elektroniske hjælpemidler som telefonens adressebog.

- Vi må nok bare erkende, at det er den vej, udviklingen går og glæde os over, at vi kan tage teknologien til hjælp.

- Men det gør os også mere sårbare over for at miste vores data, enten fordi telefonen eller computeren bliver stjålet, eller at oplysningerne bliver kompromitteret, siger landechef Leif Jensen fra Kaspersky Labs.

At danskerne er nogle af dem, der ifølge undersøgelsen er hårdest ramt af digitalt hukommelsestab, hænger formentlig sammen med, at hele 77 procent i dag ejer en smartphone.

Undersøgelsen viser også, at graden af glemsomhed ikke varierer specielt meget på tværs af alder.

Næsten halvdelen af de 15-29-årige giver udtryk for, at deres telefon er deres hukommelse, og det tilsvarende tal for de 50-60-årige er lige knap en tredjedel.

/ritzau