Tænketank: Hvide ekstremister en større terrortrussel end jihadister


Foto af neonazister i Danmark.


Neonazister og andre hvide ekstremistgrupper udgør en større terrortrussel for USA end jihadister. De har siden 9/11 dræbt dobbelt så mange i forskellige angreb.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Der fremgår af et studie, som den amerikanske tænketank, New America Foundation fremlagde i sommers.

Siden angrebene den 11. september 2001 har ikke-muslimske terrorgrupper dræbt 48 mennesker. I samme periode har jihadister dræbt 26 personer. Se oversigten over angreb og tabstallene her.

De ikke-muslimske terrorgrupper i USA spænder over racistiske/nazistiske grupper til sammenslutninger, som indædt bekæmper enhver form for regering.

Tænketanken definerer terror som ‘ideologisk vold’ og har forsøgt at anvende snæver fortolkning heraf.

Således er de fleste skoleskyderier ikke taget med i opgørelsen, ligesom batman-massakren i en biograf i Colorado heller ikke er med i opgørelsen.

Ligeledes er episoden fra februar i år, hvor en nabo skyder og dræber tre unge muslimer, ikke taget med. Morderen havde stærke meninger om religion men endnu stærkere meninger omkring p-pladser.

LÆS OGSÅ: Batman-morderen: Se FBI’s billeder fra efterforskningen
LÆS OGSÅ: Tre unge muslimer skudt ned: Efterforskers nu af FBI som hadforbrydelse
Til gengæld er sager som skyderiet i Charleston i en kirke for sorte, som skete i juli, taget med. Et andet eksempel er et skyderi fra 2012, hvor et ægtepar skød og dræbte to betjente i et pizzeria i Las Vegas. Inden de gik, lagde de et hagekors på et af ligene.

LÆS OGSÅ: Historisk sydstatskirke for sorte står i flammer
Angreb foretaget af hvide ekstremister får generelt væsentlig mindre opmærksomhed i medierne end de andre angreb.

Tænketanken påpeger også at radikale muslimer er blevet sigtet og tiltalt oftere end ikke-muslimske ekstremister og har dertil fået hårdere domme, når straffene er blevet udmålt.