Forsvarer i rockersag: Politi har ulovligt formål – vil lukke klubben


Arkivfoto

Politiet beskyldes for at have haft en usaglig dagsorden i en stort anlagt efterforskning mod Bandidos-rockere på Lolland-Falster og Sydsjælland.

Like localeyes.dk på Facebook

En af retssagerne begynder torsdag i Nykøbing Falster, men en af forsvarerne er provokeret af det navn, som politiet har givet sagen.

"SHUT DOWN 1" - altså "LUK NED 1" - har politiet skrevet på ringbindene om efterforskningen mod tre mænd. Tiltalen drejer sig om flere skydevåben, grov vold og hash.

- Jeg ser ordene "SHUT DOWN" som et signal om, hvilket formål man har - nemlig at få lukket Bandidos' afdeling i Nykøbing Falster, siger advokat André Rouvillain til Ritzau.

- Det er sædvanligt, at politiet giver sager navne, og som regel er det harmløst og har udgangspunkt i noget karakteristisk ved sagen, fortsætter han.

- Men "SHUT DOWN" kan ikke forstås på andre måder, end at man ønsker at lukke klubben eller afdelingen, siger advokaten.

Imidlertid består politiets opgave i at forfølge forbrydelser.

- Hvis målet med efterforskningen i virkeligheden er at få lukket en forening, er det efter min mening stærkt bekymrende og i strid med grundloven, siger advokat Rouvillain.

Han gør opmærksom på, at man tidligere "på øverste etage i Justitsministeriet og hos Rigsadvokaten" har slået fast, at man ikke kan bruge grundloven til at lukke Bandidos og Hells Angels.

- Disse afgørelser bliver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nødt til at respektere, siger André Rouvillain.

Hos ordensmagten har politiinspektør Kim Kliver denne kommentar til kritikken:

- Det er en internt operationsnavn, og jeg vil afholde mig fra at indgå i en diskussion om den.

- Vi har gjort et stort stykke efterforskningsarbejde, som politiet og anklagemyndigheden nu vil fremlægge over for retten, siger politiinspektøren.

Sagen har været omgærdet af mere hemmelighedskræmmeri end normalt. Efterforskningen bygger blandt andet på oplysninger fra en mand, der har forladt rockermiljøet. Denne mand har i sin egen sag fået rabat i straffen, som lød på fængsel i syv og seks måneder.

/ritzau/